NOVI PROJEKT

Talk show 'Žene izvan okvira': Što je danas snažna žena?

06.02.2018 u 16:14

Bionic
Reading

Tema prvog talk showa bila je 'Što je snažna žena danas?'. 'U današnje vrijeme kad tradicionalne vrijednosti gube na snazi, a nove još nismo u potpunosti usvojile, sve smo se možda malo pogubile u svojoj ulozi kao žene u društvu i odlučile smo upravo ovu temu prvu staviti na stol, da vidimo što to istinski ženama daje snagu', kažu cure

Grad Zagreb od ovog prošlog četvrtka bogatiji za jedan nesvakidašnji program. U art salonu 'Kak se šika' u Ilici 93, održao se po prvi puta talk show 'Žene izvan okvira'. Idejne začetnice i ujedno voditeljice talk showa Rajana Radosavljev (tv voditeljica i integrativna terapeutkinja) i Hana Matejašić (psihologinja i integrativna terapeutkinja), zajedno s vlasnicom salona i akademskom slikaricom Mihaelom Olujić,  najavile su kako će se zagrebačke žene širokih vidika imati prilike družiti svaki prvi četvrtak u mjesecu i to na jedan potpuno drugačiji način, stoji u priopćenju. 

'Ideja za pokretanje jednog ovakvog projekta rodila se spontano (ali ne i slučajno) kroz konstruktivne 'babinjake' gdje smo nas dvije otkrile veliki zajednički interes prema temama ženstvenosti, senzualnosti, seksualnosti, ženskog samoostvarenja, snage i hrabrosti te prema svemu onom što nas današnje vrijeme sprečava u tome da zaista budemo sve to. Htjele smo neko mjesto gdje bi mogle malo javnije pričati o tim temama, družiti se s istomišljenicama te čuti pokoju pametnu od stručnjakinja iz raznih polja života. Kad smo shvatile da takvo mjesto ne postoji, odlučile smo ga same stvoriti. Naišle smo na veliku podršku i vjetar u leđa od vlasnice salona 'Kak se šika', Mihaele Olujić, te osmislile live talk show – Žene izvan okvira' – kažu Rajana i Hana.

Tema prvog talk showa bila je 'Što je snažna žena danas?'. 'U današnje vrijeme kad tradicionalne vrijednosti gube na snazi, a nove još nismo u potpunosti usvojile, sve smo se možda malo pogubile u svojoj ulozi kao žene u društvu i odlučile smo upravo ovu temu prvu staviti na stol, da vidimo što to istinski ženama daje snagu' – kažu cure.

Talk show je otvoren sa Sonjom Lovrenović, tjelesno-orijentiranom terapeuticom i učiteljicom u IPD centru koja je pojasnila razlike između ženskog i muškog principa te kako žene na svojim radionicama dovodi do osjećaja snage i senzulanosti. Kako kaže Sonja, oba principa egzistiraju i u ženama i muškarcima, pitanje je samo koliko smo balansirani i koliko se u dobro osjećamo u svojoj koži, a pogotovo na psiho-emotivnoj razini.

Razgovor se nastavio s Mirelom Holy, poznatom bivšom ministricom i aktivisticom, te zajedno s njom su zaključile kako žena treba biti autentična, upravo ono što jest, a da joj zato treba podrška, ako ne primarne obitelji, onda prijatelja i partnera. Tanja Slišković, docentica na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu i dobitnica je Fulbright istraživačke stipendije, predstavila je svoje opsežno istraživanje o rodnim razlikama u poslovnom svijetu. Pričalo se o tome kako zaposlenici gledaju na žensko, a kako na muško rukovođenje, koliko je bitno da u poslovnom okruženju budemo autentični i podržavajući.  Za sam kraj voditeljice su porazgovarale sa vrlo zanimljivom instuktoricom plesa Petrom Mavar, ujedno i vlasnicom plesnog kluba 'Alldance'.  Ona svojim radionicama plesa oko stolice ili popularnijim imenom chair dance probuđuje senzualnost kod žena i ujedno im podiže samopouzdanje i dobar osjećaj u vlastitiom tijelu.  

  • +8
Mirela Holy Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić