DOBAR SPOJ

Tako sočan i pahuljast: Kolač od čokolade i naranče osvaja na prvi zalogaj

05.11.2025 u 10:14

Bionic
Reading

Čokolada i naranča kreiraju deserte koji uvijek oduševljavaju, a ovaj kolač savršen je dokaz koliko se dobro slažu ova dva sastojka

Osnova ovog kolača je izuzetno pahuljasti biskvit aromatiziran narančom. Nakon što ga ostavimo da se ohladi, izvadimo ga iz kalupa i prekrijemo kremastim čokoladnim ganacheom, koji pripremamo s vrhnjem, šećerom i maslacem.

Za ukras koristimo trakice kandirane kožice naranče, čime dobivamo kolač koji spaja svježinu agruma s bogatstvom čokolade u savršenoj harmoniji okusa. Vrijedi isprobati!

Recept za tiramisu s pistacijom - gotov za 30 minuta Izvor: Profimedia / Autor: Neven Bučević

Potrebni sastojci:

Za biskvit:

  • 180 grama brašna
  • 3 jajeta
  • 200 grama bijelog šećera
  • 80 grama maslaca
  • 16 grama praška za pecivo
  • 1 naranča
  • 1 prstohvat soli

Za preljev:

  • 200 grama crne čokolade za kolače
  • 300 mililitara vrhnja za šlag
  • 2 žlice bijelog šećera
  • 2 žlice maslaca

Za ukras:

  • kora naranče
  • 4 žlice bijelog šećera
  • 6 žlica vode

Priprema:

Biskvit

Operite naranču i ogulite je tako da ostavite pulpu bez bijelog dijela, zatim režite kriškice između svake membrane. Pulpu dobro izmiksajte mikserom, a koru ostavite sa strane. Maslac pjenjačom umutite sa šećerom i jajima dok ne dobijete pjenasto i prozračno tijesto. Dodajte naranču i dobro promiješajte.

U zdjelu prosijte brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli, pa sve to umiješajte u prethodnu smjesu. Pećnicu zagrijte na 180°C. Okrugli kalup s izvadivim dnom namažite maslacem, dodajte malo brašna i istresite višak. Smjesu ulijte u kalup i pecite oko 35 minuta na 180°C. Ostavite da se ohladi, izvadite biskvit iz kalupa i stavite ga na okrugli tanjur za posluživanje.

Kora naranče

Koru naranče narežite na tanke trakice. Trakice prokuhajte u vodi oko 5 minuta. U lonac stavite vodu i šećer te kuhajte dok se šećer ne otopi. Ubacite kore naranče i pustite da se kuhaju oko 20 minuta na laganoj vatri. Zatim ostavite da se smjesa ohladi.

Ganache

Lonac stavite na vatru i zagrijte vrhnje sa šećerom. Dodajte čokoladu i miješajte dok se potpuno ne otopi. Umiješajte maslac i skinite lonac s vatre. Ostavite da se malo ohladi.

Slaganje kolača

Biskvit od naranče prekrijte čokoladnim ganacheom i ukrasite trakicama od kore naranče.