zeleni trend

Tako efektne, a lake za održavanje: Ovo su 'it' biljke koje svi žele u svom domu

16.04.2021 u 06:48

Bionic
Reading

Bez obzira jeste li iskusni po pitanju uzgoja kućnih biljaka ili ste pravi početnik, sigurno ste primijetili da i pri njihovu izboru vladaju određeni trendovi. Ako želite osvježiti životni prostor kakvom zelenom ljepoticom, svakako razmislite o nabavci jedne od navedenih

Biljke su jedan od najljepših ukrasa domova, a činjenica da posljednjih godinu dana kod kuće provodimo više vremena no inače mnoge je nagnala na nabavku zelenila.

Ovo su neke od najpopularnijih kućnih biljaka, a svoje vlasnike osvojile su efektnim izgledom, bogatim zelenim lišćem i relativno lakim održavanjem.

Fikus Audrey (bengalska smokva)

Fikus je uvijek dobrodošao ukras u domu. Lirasti fikus jedan je od omiljenih izbora, no u posljednje vrijeme njegov blizak rođak, fikus Audrey, sve češće pronalazi svoje mjesto u domovima ljubitelja biljaka. Ova vrsta fikusa je rjeđa pa joj i cijena može biti nešto viša, no to će vam nadoknaditi svojom ljepotom i manjom zahtjevnošću što se tiče njege.

Neobične biljke

Mnogi vole ukrasiti radni stol ili policu neobičnom i vizualno vrlo efektnom biljkom. Takve su one iz porodice kozlaci, poput vrlo popularnog filodendrona ili kale. Ljubitelji biljaka sve češće priželjkuju nešto više od zelenog ukrasa u prostoru, žele uživati u njima, što im postaje poput hobija.

Zamija i areka palma

Zeleni prijatelji koji se lako i jednostavno održavaju omiljen su izbor početnika, a upravo je pandemija mnoge zainteresirala za nabavku i uzgoj biljaka. Kako više vremena provode kod kuće, mnogi nabavljaju biljke koje je lako održavati, a takve su zamija i areka palma – vrlo efektne, ali i izdržljive.

Stablo novca

Kako navode stručnjaci, upravo je ovo jedna od najprodavanijih biljaka prošle godine. Poznata i pod nazivima drvo žada, pareša i krasula, vjeruje se da vlasniku donosi pozitivnu energiju i sreću, nešto što bi nam svima dobro došlo. Ova biljka omiljena je i zbog lijepo ispletenog stabla, zelenih listova i sposobnosti da uspijeva i na mjestima s manje svjetla.

Monstera

Efektna biljka velikih zelenih listova već dulje vrijeme jedan je od omiljenih ukrasa. Monstera je biljka penjačica, a osobito je korisna u zimskim mjesecima, kad se prostori griju, jer donosi potrebnu vlažnost isušenom zraku. Zbog atraktivnog izgleda i lakog održavanja mnogi je žele u svojim domovima.

Fikus gumijevac

Još jedan fikus rado viđen kao ukras interijera. Ljubitelje biljaka osvaja bujnim zelenim lišćem bogatog, voštanog sjaja, čija je boja trajna cijele godine. Relativno lak za održavanje, fikus gumijevac podnijet će i tamnije prostore, no izložen svjetlu pokazat će se u punom sjaju, a lišće će mu poprimiti grimiznu boju.