OSMIJEH NAS RAZOTKRIVA

Tajnu uspješnog braka kriju fotografije iz djetinjstva

14.04.2009 u 09:11

Bionic
Reading

Djeca s najvedrijim osmjesima na obiteljskim fotografijama imaju tri puta veću šansu da kasnije u životu imaju uspješan brak, za razliku od onih koji su namršteni, pokazalo je britansko istraživanje

Prema riječima znanstvenika, čak i fotografije s obiteljskih okupljanja kad dijete ima nekih četiri-pet godina mogu pokazati kakva će biti njegova budućnost. Znanstvenici su, naime, zamolili 650 odraslih osoba da donesu fotografije iz zadnjeg razreda osnovne škole i ocjenjivali su vedrinu njihovog osmijeha.

Također su ispitali volontere koji su bili u dobi od 21 do 87 godina da kažu jesu li razvedeni i te su podatke uspoređivali s podacima o njihovim osmjesima.

'Intenzitet osmijeha predviđa hoće li se ispitanik u određenom razdoblju svog života razvesti ili ne. Što je osmijeh manjeg intenziteta, veća je mogućnost da se kasnije u životu razvede', utvrdili su znanstvenici sa sveučilišta Depauw u Indiani.

Pokazalo se da su osobe sa slabim osmjesima imale tri puta veću šansu da kasnije u životu razvedu, a to je potvrdio i drugi eksperiment koji je uključivao fotografije ispitanika na kojima su imali pet godina.

Znanstvenici su, naime, skloni vjerovati tome da što su osobe općenito sretnije veće su šanse da će pokušati riješiti eventualne probleme u svojim vezama ili braku. Također vjeruju da se vedre osobe češće vjenčaju s osobama sličnog karaktera.