15. LISTOPADA

Svjetski dan čistih ruku

  • Autor: N.LJ.J.
  • Zadnja izmjena 15.10.2010 11:58
  • Objavljeno 15.10.2010 u 11:58
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Danas, 15. listopada, obilježava Svjetski dan čistih ruku. Cilj obilježavanja je propagiranje pranja ruku sapunom, kako bi se skrenula pažnja da je pravilna higijena ruku jedna od najučinkovitijih i najisplativijih mjera prevencije od dijareje i upale pluća

Generalna skupština UN-a odluku o obilježavanju Dana čistih ruku donijela je 2008. godine. Procjenjuje se da bi širenje navike redovitog pranja ruku sapunom moglo značajno doprinijeti smanjenju stope smrtnosti djece do pete godine života odnosno da bi se sadašnja stopa smanjila za trećinu do 2015. godine. Pranje ruku sapunom je jedna od najučinkovitijih i najisplativijih mjera prevencije dijareje i upale pluća, bolesti koje su najodgovornije za umiranje djece do godinu dana – od čega svake godine umre 3,5 milijuna djece mlađe od godinu dana.

Ruke su karika u lancu prijenosa uzročnika zaraznih bolesti koja direktno povezuje uzročnika bolesti s namirnicom. To je najčešći put zagađenja namirnica i prijenosa zaraznih bolesti, a ujedno i razlog zašto se crijevne zarazne bolesti zovu i bolesti prljavih ruku.

Ruke obvezno treba prati nakon vršenja nužde, prije jela, poslije nečistih poslova i prije rada s namirnicama u kuhinji. Također, nužno je podrezati i urediti nokte jer se ispod noktiju skuplja prljavština koja se ne može ukloniti postupkom pranja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi