NAJPOPULARNIJA METODA

Sve što trebate znati o kontracepcijskim pilulama

18.07.2013 u 07:50

Bionic
Reading

Mislite da znate sve o kontracepcijskim pilulama? Provjerite još jednom, jer dobro je da se upoznate i s manje poznatim činjenicama

Kontracepcijske pilule među ženskom populacijom najpopularnija su metoda protiv začeća i to već godinama. No, unatoč tomu, ima još mnogo stvari o pilulama koje žene ne znaju. Vrijeme je da upotpunite znanje.

Nedosljednost je veliki problem
Kod dvije trećine žena koje koriste pilule dosljedno i ispravno, pojavljuje se oko pet posto neželjenih trudnoća, pokazuje izvješće instituta Guttmacher. S druge strane, 19 posto žena koje koriste kontracepciju nedosljedno, javlja se čak 43 posto neželjenih trudnoća. Žene vjeruju da je pilula gotovo stopostotno učinkovita, ali zaboravljaju da veliku ulogu u tome ima dosljednost. Dakle, nema preskakanja i situaciji pristupite ozbiljno.

Obratite pozornost na nuspojave

Sve vrste pilula jednako su učinkovite u sprečavanju trudnoće, ali to ne znači da su sve jednako dobro prilagođene za vas i vaše tijelo. Ginekolozi u dobroj vjeri propisuju ono što misle da je najbolje za vas, ali vi ipak najbolje znate odgovara li vam nešto ili ne. Osluškujte vlastito tijelo. Imate li kakve nuspojave? Osjećate li negdje bolove ili neugodnosti? Pomno pratite sve znakove i ako što primijetite, recite ginekologu pa ćete zajednički pronaći pilule koje vama više odgovaraju.

Kontracepcijske pilule ipak ne debljaju
Rane verzije kontracepcijskih pilula imale su veće doze hormona što je kod mnogih žena uzrokovalo debljanje. No pilule novijeg doba napravljene su tako da ne izazivaju takve posljedice. Iako neke žene i danas tvrde da ih pilule debljaju, istraživanja takve navode ne potvrđuju. No pilule mogu uzrokovati napuhnutost i nakupljanje vode u tijelu pa se to može činiti kao debljanje. Ako to primjećujete kod sebe, konzultirajte se s ginekologom i pronađite vrstu pilula koja neće imati takve nuspojave.

Nemojte ignorirati kombinaciju s drugim lijekovima
Postoji razlog zašto vas liječnik pita pijete li još neke lijekove kada dođete po recept za pilule.
Neki lijekovi ne mogu se miješati s drugima jer to može izazvati ozbiljne probleme u organizmu. Dakle, kada dođete na razgovor s ginekologom, obavezno mu recite koje sve lijekove konzumirate pa čak i one koje biste možda radije prešutjeli. Svakako spomenite i prirodne dodatke prehrani jer i oni mogu biti u suprotnosti s pilulom. Sve to je važno kako bi se odabrala prava pilula baš za vas.

Pilula može uzrokovati spontani pobačaj?

U prošlosti su liječnici mislili da žena može doživjeti spontani pobačaj ako zatrudni odmah nakon prestanka uzimanja pilule. No to nije točno. Nijedno istraživanje još nije potvrdilo takva vjerovanja. Hormoni iz pilula ne zadržavaju se beskonačno u tijelu pa da bi mogli praviti probleme. Tijelo se 'vraća sebi' odmah nakon prestanka uzimanja pilula.