ŠKAKLJIVA TEMICA

Sve što trebaš znati o himenu

10.01.2012 u 16:00

Bionic
Reading

Himen se još naziva djevičanska opna ili djevičnjak. Najčešće se spominje kao problem za cure kod prvog spolnog odnosa. Saznaj sve o njemu

Gdje se nalazi?

Tzv. djevičanska opna ili himen je tanki sloj tkiva (debljine od jednog do tri milimetra) smješten na ulazu u rodnicu. On djelomično prekriva otvor vagine i dio je ženske stidnice (vulve).

Himen može dolaziti u različitim oblicima, npr. u obliku polumjeseca, zuba, resice, ali je najčešće prstenastog oblika. Rubovi himena su glatki ili naborani.

Je li himen dokaz djevičanstva?

To što neka cura nema himena, uopće ne mora biti dokaz toga je li ona nevina ili ne. Naime, veličina i oblik otvora vagine se razlikuju kod svake ženske osobe. Razlike se određuju još prije rođenja, a neke se djevojčice i rode bez himena.

Tijekom života neke cure mogu 'rastvoriti' ili raširiti himen za vrijeme bavljenja nekim sportom, prilikom umetanja tampona ili slično, i to uz minimalne bolove ili krvarenje.

Dolazi li uvijek prilikom prvog spolnog odnosa do krvarenja?

Uobičajeno je da prilikom prvog puta (tj. defloracije ili razdjevičenja) kod većine cura dolazi do manjeg krvarenja i bolova, no do toga, s druge strane, uopće ne mora ni doći.

Ne događa se to samo zato što je u nekim slučajevima himen prije 'potrgan', već zato što je ponekad toliko elastičan da se ne 'trga' ili se 'trga' samo djelomično. To se zna dogoditi kada se prvi spolni odnos odvija postupno, npr. kad dečko prvo koristi prste i tek kasnije prijeđe na 'pravi odnos'.

Kako cure imaju mjesečnicu uz himen?

U sredini himena nalazi se otvor. Rijetko se dogodi da se djevojčice rode bez tog otvora, a u tom slučaju potrebno ga je kirurški napraviti kako bi cura mogla imati 'normalnu' mjesečnicu.

Zanimljivosti za kraj...

Vjerovali ili ne, za bogatašice koje više nisu djevice, a žude za himenom, pobrinuli su se plastični kirurzi. Taj 'poklončić' djevojke mogu kupiti za oko 15.000 kuna!

Mnoge životinje imaju himen, a jedan od najneobičnijih je onaj kod zamoraca. Naime, kada se ženka tjera, on nestane, a nakon parenja on ponovno naraste!

Neke žene mogu imati spolne odnose, a da njihov djevičnjak zbog velike elastičnosti ili zbog toga što jedva pokriva otvor vagine ostane netaknut. Može se dogoditi i da je himen toliko čvrst da ga muškarac ne može probušiti. U tom slučaju može se izvesti himenotomija, kirurški zahvat stvaranja ureza na himenu, a isti zahvat može se napraviti i ako žena ima bolne seksualne odnose.

Najboljom dobi za skidanjem djevičnjaka smatra se između 18 i 20 godina. Himen je u tim godinama najfleksibilniji, a kada se probuši, djevojka neće puno krvariti. S godinama himen postaje deblji i manje elastičan, pa je zbog toga prvi seks u kasnijoj dobi bolniji i krvaviji. Himen ima male otvore kroz koje menstrualna krv može slobodno teći.

Među prostitutkama na Tajlandu glumljenje nevinosti i danas je vrlo popularno. Kuglice punjene golubovom krvlju pomiješanom sa sredstvom protiv zgrušavanja veliki su hit u tajlandskim seks shopovima.