ONI DANI

Sve što moraš znati o prvoj mjesečnici

  • Autor: E.K.
  • Zadnja izmjena 29.11.2008 20:56
  • Objavljeno 29.11.2008 u 20:56
cura teen portret

cura teen portret

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Prva mjesečnica vrlo je važan trenutak u životu svake djevojke, a ujedno označava ulazak u novo razdoblje i spolnu zrelost.

Kad primijetiš da se tvoje tijelo počinje mijenjati i gubiti dječačke konture, te postaje zaobljenije i ženstvenije, to je jasan nagovještaj tvoje prve mjesečnice.

Budući da je riječ o vrlo važnoj promjeni u tvom životu, bilo bi dobro o svemu što te zanima u vezi s mjesečnicom pitati mamu, a ako ti je možda bed, savjet potražiti kod starije sestre (ako je imaš) ili kod frendica. Treba svakako naglasiti da je mjesečnica prirodan proces i završetak jednog zdravog ciklusa, dakle nema mjesta strahu, neugodnjaku ili panici.

Menstruacija je cikličko krvarenje iz maternice koje nastaje kao posljedica neostvarene oplodnje jajašca.

Rezultat izbacivanja jajne stanice iz jajnika (ovulacija) je, između ostalog, i proizvodnja hormona estrogena i progesterona koji se 'pripremaju' za oplodnju jajne stanice i trudnoću. Ako oplodnja izostane, jajna stanica propada, razina hormona pada i nastaje ljuštenje maternice. Krv i odljušteno tkivo maternice izlučuje se kroz rodnicu, što se naziva menstruacija, mjesečnica ili menzes.

Prva menstruacija još se naziva menarha ili menarhe, a nastupa u dobi od 10 do 13 godina (pri početku puberteta), kada količina masti u tijelu naraste na 17 posto i više. Ako ta količina padne ispod 12 posto, menstruacija prestaje. Stoga balerine i sportašice koje intenzivno treniraju često nemaju menstruaciju. Menstruacije su prve dvije godine često neredovite, a kasnije su ciklusi uglavnom pravilni.

Neke cure mjesečnicu mogu dobiti i sa 9 godina dok druge sa 16. Ukoliko su tvoja mama ili sestra dobile svoju prvu mjesečnicu kad su imale npr. 12 godina, vjerojatno je da će se i kod tebe javiti u istoj dobi.

Kao pravilo navodi se trajanje menstrualnog ciklusa od 28 dana počevši od prvog dana menstruacije, a 29. dana bi se trebala pojaviti nova menstruacija.

Međutim, ginekolozi kažu da jedva 10-12 posto djevojaka i žena ima takav, idealan ciklus. Stoga se kao normalan menstruacijski ciklus uzima 28 dana, a menstruacija obično traje od 4 do 7 dana.

Ginekolozi kao pravilo uzimaju da svako krvarenje koje traje duže od sedam dana nije menstruacija, već krvarenje, dakle nenormalna pojava kojoj treba otkriti uzrok. Količina menstrualne krvi je varijabilna, prosječno do 80 ml. Ta krv je uvijek tekuća i ne zgrušava se, a komadići koji izgledaju kao ugrušci u biti su veći komadi izljuštene maternice.

Prije početka menstruacije oko tri četvrtine svih djevojaka i žena ima neke simptome koji ukazuju na variranje koncentracije hormona. Kod oko polovice njih ti su simptomi blagi i ne utječu na njihov normalni svakodnevni život. Druga polovica ima teške simptome, jedan od njih je i depresija. Najčešće je predmenstrualni sindrom (PMS) posljedica kombinacije fizioloških i psiholoških faktora te kulturalnih stavova.

Neke djevojke tijekom menstruacije nemaju nikakvih problema, dok se kod drugih može javiti osjećaj nadutosti, bolne grudi, bol u leđima ili predjelu zdjelice i sl. Ovi su simptomi uzrokovani povećanim izlučivanjem hormona i najčešće nisu znak nikakvih zdravstvenih poremećaja.

Ako te najviše brine hoće li biti neugodnih pokazatelja na tvojoj odjeći u slučaju da te novonastala situacija zatekne nespremnu (bez uloška u torbi), umirit će te informacija da prvu menstruaciju odlikuje vrlo blago krvarenje. Osim klasičnih uložaka, neke cure radije koriste tampone koji unutar tijela zadržavaju krvarenje, no kao i uloške, treba ih redovito mijenjati. Kad je riječ o osobnoj higijeni, nema nikakvih posebnih ograničenja. Naravno, ne trebamo posebno isticati da su redovito tuširanje i pranje kose uobičajenim ritmom vrlo dobrodošli.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi