VAŽNA RANA DIJAGNOZA

Svako deseto dijete ima simptome disleksije i disgrafije

  • Autor: vlm/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 28.09.2012 21:25
  • Objavljeno 28.09.2012 u 17:08
pas dijete čitanje

pas dijete čitanje

Izvor: tportal.hr / Autor: ostale fotografije

Disleksija nije ni poremećaj, ni bolest, nego specifičnost u funkcioniranju mozga, nazovimo je – osobitosti, objašnjava prof. Lenček te dodaje da u osnovi ne ometa, tek u nekim situacijama otežava život

Problemi s čitanjem i pisanjem stigmatiziraju djecu. Disleksiju često prati disgrafija, a prvi se znakovi javljaju oko treće godini. Bež papir, plava tinta i dvostruki prored mogu olakšati čitanje.

'Moj sin nikada nije volio crtati, nisu mu bile drage ni bojanke, a odbijao je i sve pokušaje da ga naučimo oblikovati bilo kakve znakove ili slova. Pravi je problem nastao tek kada je krenuo u školu.

Iako nije imao problema s ponašanjem, zaostajao je u svladavanju gradiva za vršnjacima, od kojih su neki bili potkovani u pisanju, što je u njemu budilo nezadovoljstvo i frustraciju – požalila nam se majka dječaka, danas tinejdžera kojem je prilično kasno dijagnosticirana disleksija.

Dječak je, pokazalo se na testiranju, bio iznadprosječno inteligentan, no rezultati njegovih konačnih rezultata u školi bili su u velikom nesrazmjeru sa sposobnostima.

'Da smo na vrijeme posumnjali i prepoznali disleksiju, imao bi individualizirani pristup u nastavi, gradivo bi svladavao s manje stresa i s boljim rezultatima', ističe majka.

Da disleksija nije bauk, a da dijagnostika ne boli te da vježbe koje se provode kroz igru i svakodnevno druženje u obitelji mogu pomoći, objašnjava prof. dr. sc. Mirjana Lenček, redovita profesorica na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu.

'Disleksija nije ni poremećaj, ni bolest, nego specifičnost u funkcioniranju mozga, nazovimo je – osobitosti, objašnjava prof. Lenček te dodaje da u osnovi ne ometa, tek u nekim situacijama otežava život.

'Prvi se znakovi disleksije mogu primijetiti kod djece već u predškolskoj dobi, kad su im tri godine. To su djeca koja ne vole bojanke, teško ponavljaju ritam, ne mogu zapamtiti ili nastaviti rimu. Profesorica Lenček savjetuje da se u dobi oko pet godine može obaviti dijagnostički pregled te preporučuje da se počne s ranim interventnim programom i vježbama u suradnji s logopedima i roditeljima kako bi se dijete pripremilo za školovanje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi