NIJE NI NJIMA LAKO

Svaki deseti otac pati od poslijeporođajne depresije

  • Autor: Hina / tportal
  • Zadnja izmjena 19.05.2010 10:36
  • Objavljeno 19.05.2010 u 09:23
otac dijete

otac dijete

Izvor: Corbis / Autor: Vladimir Godnik/moodboard

Nisu samo majke podložne poslijeporođajnoj depresiji, jer je novom američkom studijom ustanovljeno da isti problem zahvaća i deset posto očeva

Istraživači medicinskog fakulteta Eastern Virginia u Norfolku prikupili su podatke iz 43 studije s 28 tisuća dokumentiranih slučajeva depresije kod očeva od prvog tromjesečja trudnoće pa do prvog rođendana djeteta.

Ukupno, oko 10 posto očeva pati od depresije neposredno prije ili nakon rođenja djeteta.

Za usporedbu, oko pet posto muškaraca u općoj populaciji pati od te bolesti u tijeku godine dana. 'To sugerira da depresija novopečenih očeva predstavlja znatan problem u javnom zdravlju', rekli su autori istraživanja James Paulson i Sharnail Bazemore, čiji je rad objavljen u časopisu američke medicinske udruge JAMA.

I dok 30 posto majki može oboljeti od poslijeporođajne depresije, malo se zna kako se očevi psihički nose s prinovom u obitelji.

Istraživači su ustanovili da je za očeve najranjivije doba od trećeg do šestog mjeseca starosti djeteta. Isto je razdoblje najrizičnije za majke.

Paulson i Bazemore također su ustanovili povezanost između poslijeporođajne depresije kod majke i oca. Stoga, 'depresija jednog roditelja zahtjeva kliničku pažnju drugoga', napisali su u izvješću.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi