ČUVAJTE NAS, PAZITE NAS

Sva pravila kako zaštititi djecu od sunca

20.07.2012 u 08:00

Bionic
Reading

Dječje zaštitne kreme i sprejevi sadrže mehaničke filtre, a tekstura im je primjerena osjetljivoj koži zaigranih mališana

Sve do 13. godine života u potpunosti se ne razviju prirodni zaštitni mehanizmi. Baš kao što burno reagiraju na sunce, djeca su podjednako osjetljiva i na 'kemiju' kojom ih štitite. Ovisno o tome jesu li bila primjereno zaštićena, do 18. godine steći će zavidan ili 'mršav' sunčev kapital, odnosno predispozicije da danas-sutra razviju neko ozbiljnije kožno oboljenje.

Najbolje dječje formule sadrže mehaničke filtre za zaštitu od sunca. Naime, kemijskim filtrima treba vremena da počnu djelovati jer prodiru u kožu, dok se mehanički zadržavaju na površini, gdje poput štita trenutačno odbijaju štetne zrake sunca.

Djecu do godine dana ne smije se direktno izlagati suncu, a bar do 3. rođendana trebala bi uvijek nositi šeširić i košuljicu. Vjerojatno ne treba posebno napominjati da svako dijete, neovisno o godinama, treba čuvati od najintenzivnijeg UV-zračenja između 11 i 17 sati

Iako je na pakiranju gotovo svake dječje kreme, mlijeka i spreja navedeno da mu je tekstura otporna na vodu, pijesak i znojenje, zaštitu bi valjalo obnavljati svaka dva-tri sata i nakon svakog kupanja u moru.

Jedan od najpopularnijih mehaničkih filtara je mexoryl, sjajan u zaštiti od UVA zračenja, a sadrže ga Vichyjevi i La Roche-Posayevi preparati, recimo mlijeko La Roche-Posay Anthelios XL Dermo-Pediatrics SPF 50+.

Zahvaljujući pakiranju u obliku 'pištolja' (Oriflame Sol Kids SPF 25) i teksturama u boji (Garnier Ambre Solaire Kids SPF 30), zaštita dječje kože postaje igra u kojoj će rado sudjelovati.

Za zaigranu djecu koja dane provode u plićaku osmišljen je losion Nivea Sun Kids Swim&Play SPF 30, a za superosjetljivu dječju kožu koja alergijama reagira na sunce sprej Eucerin Sun Kids SPF 50+.