ČESTI SIMPTOMI

Suptilni znakovi koji govore da nešto nije u redu: Obratite pažnju na upozorenja koja vam šalje imunološki sustav

03.05.2020 u 08:00

Bionic
Reading

S koronavirusom koji prijeti sa svih strana jak imunološki sustav ovih nam je dana potrebniji nego ikad. Zatvaranje u kuću smanjuje mogućnost zaraze, ali i sposobnost imunološkog sustava. Provjerite kako stoji vaš sustav za obranu i kako mu vratiti punu snagu

Afte

Izbijanje afti vjerojatno je povezano sa stresom i nedostatkom vitamina pa bi to mogao biti pokazatelj da je imunološkom sustavu potrebna podrška.

Jedan od najboljih načina podržavanja imunološkog sustava izbjegavanje je pada razine esencijalnih vitamina i minerala koji su mu potrebni za pravilno funkcioniranje. Uravnotežena prehrana u koju su uključeni izvori vitamina C, D i cinka pomoći će u tome. Dinja cantaloupe i agrumi odličan su izvor vitamina C, losos i tuna bogat su izvor vitamina D, a cinkom su bogati meso i školjke.

Umor

Na oslabljeni imunitet može ukazivati i umor, osobito kad je osoba pod velikim fizičkim ili psihičkim stresom. Stres je dokazani imunosupresiv i može nam povećati osjetljivost na bilo koju infekciju. Za duboko opuštanje, resetiranje autonomnog živčanog sustava i obnovu imunološkog sustava korisne mogu biti poze iz joge.

Loš san

Tijekom spavanja imunološki sustav oslobađa zaštitne proteine koje nazivamo citokini, od kojih su neki zaduženi i za poticanje sna. Kad smo pod infekcijom ili pod stresom, njihova razina raste, a istraživanja su pokazala da čvrst san pospješuje proizvodnju imunoloških stanica koje se bore protiv patogena, uključujući viruse i bakterije.

Izradite i pridržavajte se rasporeda spavanja, najmanje dva sata prije spavanja ne zurite u digitalne zaslone i izbjegavajte popodnevne doze kofeina.

Neobjašnjiv osip

Ako vam se pojavi osip na koži koji ne prolazi, nemojte to zanemarivati jer često se pojavi kad je imunološki sustav u neredu. Pokušajte stupiti u kontakt s liječnikom ili dermatologom i objasniti mu o čemu je riječ.

Često vas hvata prehlada

Prehlada često nastupa kad se ne oporavljamo od svojih aktivnosti ili ne jedemo dovoljno. Zdrav način života uvijek se preporučuje, stoga jedite dobro i kvalitetno, ne opijajte se i ne zlorabite droge.

Manje bakterijske ili gljivične infekcije

Kandidijaza, uzrokovana gljivicom kandidom, oportunistička je infekcija (infekcije koje iskorištavaju ugroženi imunološki sustav) koja uzrokuje bijeli plak na unutrašnjoj površini usana i na jeziku. Primijetite li ga na usnama ili jeziku, obratite se liječniku.

Rane koje sporo zacjeljuju

Rana koja izgleda kao inficirana i ne pomaže joj pravilna njega može biti znak da imunološki sustav ne funkcionira onako kako bi trebao. I u ovom slučaju, ako brzo ne ozdravite, javite se svome liječniku.

Simptomi Covida-19

Ako pokazujete simptome Covida-19, znači da vam je imunološki sustav počeo djelovati. Visoka temperatura jedan je od znakova upozorenja i uzrokuje ju vaše tijelo koje sa na taj način pokušava boriti protiv virusa.

Simptomi koronavirusa i tko je u rizičnoj grupi