KRALJICA BIKINIJA

Supermodel čije su fotografije nazivali uvredljivima

17.06.2012 u 08:00

Bionic
Reading

Tko je jednom lijepu Izraelku Bar Refaeli vidio kako pozira u bikiniju, teško da će to ikada zaboraviti. Karijeru je počela graditi već s osam mjeseci starosti, proglašavana je najseksi ženom na svijetu, osvojila je srce holivudskog ljepotana Leonarda DiCaprija te se nekoliko puta našla na udaru kritika koje su njezine fotografije nazivali uvredljivima

Bar Refaeli rođena je 1985. godine u židovskoj obitelji u izraelskom gradu Hod HaSharonu, a odrastavši na ranču, lijepa 27-godišnjakinja je već s osam mjeseci krenula majčinim stopama. Naime, Barina majka, Tzipi Levine, 70-ih godina prošloga stoljeća bila je vrlo uspješan izraelski model, a lijepa Bar sa samo osam mjeseci života se počela pojavljivati u reklamama. No karijeru je morala jedno vrijeme staviti na čekanje jer je do 15. godine nosila aparatić za zube, pa se modelingu i karijeri manekenke vratila s navršenih 15 godina.

Ubrzo nakon povratka u modne vode, sa samo 15 godina bila je zaštitno lice u kampanjama modnih brendova Castro i Pilpel, reklamirala je i poznatu čokoladicu Milky, a iste godine je na izraelskom natjecanju osvojila titulu modela godine.

Lijepa Bar krasila je naslovnice brojnih magazina poput francuskog izdanja Ellea, talijanskog izdanja GQ, a njezine fotografije u Maximu rijetko tko može zaboraviti. 2007. godine debitirala je u izdanju Sports Illustrateda Swimsuit Issue te tako postala prvi izraelski model koji se pojavio u tom magazinu, pozirajući zajedno s članovima benda Aerosmith. Čini se kako se lijepa 27-godišnjakinja jako svidjela ekipi iz Sports Illustrateda jer je samo dvije godine kasnije postala zaštitno lice kampanje, a njezina fotografija u badiću je čak i krasila avion, i to ni više ni manje nego Boeing 737.

Kako se njezina karijera kretala uzlaznom putanjom, tako su razne kritike na njezin račun bivale sve glasnije. Nakon što je njezina fotografija stavljena na Boeing 737 neki putnici aviokompanije Southwest Airlines su se pobunili, nazivajući njezine fotografije neprimjerenima i uvredljivima. Iste godine skupina Haredi kritizirala je njezine polugole reklamne fotografije postavljene u Tel Avivu tvrdeći kako bi mogle 'otrovati javnost'.

Takve kritike nisu omele lijepu Izraelku koja se pojavila i u modnim kampanjama za Subaru, Accessorize, brazilski modni brend Besni, talijansku liniju nakita Marco Bicego i Rampage, a bila je i zaštitno lice kozmetičke kuće Garnier. 2009. godine, kada su se javile i kritike na račun njezinih fotografija, Bar je osvojila nagradu World Style koju joj je dodijelio Women's World zbog, kako su naveli, njezine elegancije i osjećaja za stil. Nekoliko godina za redom zauzimala je mjesta na laskavoj listi 100 najseksi žena magazina FHM, 2012. je zasjela čak na prvo mjesto.

Osim posla modela, Bar se okušala i kao glumica, pa se tako 2005. godine pojavila u izraelskoj sapunici 'Pick Up', a tri godine poslije u emisiji 'Bravo' zajedno s Tommyjem Hilfigerom. Okušala se i na filmskom platnu glumeći u psihološkom trileru 'Session', a svojedobno je bila i u žiriju njemačke verzije emisije 'Top model'.

Bar se 2011. upustila i u poslovne vode, pa je s odvjetnicom i bivšom manekenkom Dudi Balsar pokrenula tvrtku Undeez koja se bavi prodajom dizajnerskog donjeg rublja putem interneta.

Medije je 2007. obišla vijest kako se lijepa Bar udala za svog daljnjeg rođaka kako bi izbjegla služenje vojske koje je i za muškarce i za žene u Izraelu obavezno. Izraelski Forum za promicanje jednakosti pobunio se protiv toga te je čak i bojkotom prijetio modnom brendu Fox ukoliko angažira Bar u svojoj kampanji. Nakon pregovora suprotstavljene strane su pronašle kompromis da će se Bar odužiti posjetom ozlijeđenim vojnicima.

Baš kao njezina karijera, i Barin ljubavni život vrlo je uzbudljiv. Svojedobno su je povezivali s Davidom Charvetom, nekadašnjom zvijezdom serije 'Baywatch', a medijske stupce je punila stupivši u vezu sa slavnim holivudskim glumcem Leonardom DiCaprijem. Par se upoznao 2005. godine na jednoj zabavi u Las Vegasu, a zaljubljena Bar i Leo jednom prilikom su čak i zajedno posjetili njezin rodni grad. Idila je trajala do 2009. godine kada su prekinuli, da bi se samo godinu kasnije pomirili. No ni to nije potrajalo pa su si 2011. definitivno rekli zbogom, a Leo je ubrzo glavu izgubio za glumicom Blake Lively.

Lijepa Bar nikada nije voljela javno iznositi detalje o svom privatnom životu. Pa tako i za vrijeme veze s Leonardom par je rijetko kada pokazivao nježnosti u javnosti. 'Ne hodamo okolo držeći se za ruke, ne vidim koja je svrha toga. Ne moram zauzimati posebne poze s njim pred fotografima, nitko ne mora i ne treba znati kako se mi ljubimo', jednom prilikom izjavila je Bar.

Njezina veza s Leonardom DiCaprijem osim žutim stranicama bila je zanimljiva i izraelskoj nacionalističkoj organizaciji koja joj je poslala pismo tražeći od nje da se zbog budućih naraštaja Židova ne uda za osobu koja nije Židov.

Nakon što je jedno vrijeme provela sama, Bar je nekoliko puta izjavila kako joj se muškarci jednostavno ne upucavaju. Ipak, nedavno se počelo šuškati kako je lijepa Izraelka ponovno zaljubljena, ovoga puta osvojio ju je mlađahni, 25-godišnji Shaun White, sportaš i olimpijac.

Osim što joj na poslovnom i ljubavnom planu cvjetaju ruže, Bar se zalaže i za zaštitu okoliša, promovira korištenje električnih automobila te smanjeno korištenje plastičnih vrećica.