ASTRO INFO ZA SVE ZNAKOVE

Sunce je u Raku: Je li na ljetni solsticij ljeto na početku ili na sredini?

24.06.2023 u 07:30

Bionic
Reading

Ove je godine Sunce ušlo u astrološki znak Raka u srijedu 21. lipnja, a iz njega će izaći 22. srpnja. Znak Raka nalazi se između 90 i 120 stupnjeva ekliptike, a izvire iz točke ljetnog solsticija (suncostaja) na sjevernoj hemisferi. Zajedno s Ovnom, Vagom i Jarcem, Rak pripada kardinalnim znakovima, onima čiji se počeci podudaraju s kardinalnim točkama, to jest solsticijima i ekvinocijima

Po astronomskim mjerilima, na solsticije i ekvinocije počinju godišnja doba. U meteorološkom smislu ona počinju tri tjedna prije astronomskih, a u svjetlosnom smislu punih mjesec i pol ranije. Tako su naši preci na dan ljetnog solsticija, kad je dan najduži, obilježavali sredinu i vrhunac ljeta, a neki to čine i danas. U germanskim jezicima dani oko 21. lipnja zovu se doslovno 'sredina ljeta' - u engleskom Midsummer, u švedskom i norveškom Midsommar, u njemačkom Mittsommer, u nizozemskom Midzomer.

Rak je znak vodenog elementa, čije pripadnike krasi osjećajna, brižna i empatična priroda i snažna privrženost domu i obitelji. U skladu s tim, u razdoblju Raka cijeli je zodijak zahvaćen pojačanom emotivnošću, željom za pružanjem skrbi i potrebom za sigurnošću. Ovo je vrijeme povoljno za obiteljska okupljanja i gozbe, uređivanje doma i vrta, kao i za početak novih romantičnih odnosa.

Planetarni utjecaji ove će godine ublažiti osjetljivost svojstvenu Raku i stvoriti nešto temperamentnije ozračje za cijeli Zodijak. Zbog prisustva Venere i Marsa u vatrenom Lavu, potrebe bližnjih neće biti na prvom mjestu, nego će naglasak biti na zadovoljavanju vlastitih nagona i želja. Uzbuđenja i strast bit će vam važniji od postizanja sigurnosti, za kojom Rakovi obično čeznu.

MARGOT ROBBIE JE RAK, ROĐENA JE 2. SRPNJA 1990. Izvor: Profimedia / Autor: ANGELA WEISS / AFP / Profimedia

Kad 10. srpnja Mars uđe u Djevicu doći će do smirivanja strasti. Mnogi od vas postat će promišljeniji i manje skloni rizičnom ponašanju, a neki će dobiti priliku razriješiti nesuglasice koje su ih udaljavale od bližnjih. U tom ćete razdoblju donositi mudrije oduke, a naglasak će se preseliti na dovršavanje obaveza i odrađivanje dužnosti.

Vladavina Raka redovito je najsretnija za vodene Škorpione, Ribe i same Rakove te za zemljane Bikove i Djevice. Ove godine to će pravilo biti donekle poremećeno jer će dvojac Mars-Venera u Lavu i Jupiter u Biku malo pomutiti zadovoljstvo Škorpionima. Ovnovi, Vage i Jarci bit će napetiji, umorniji i nestrpljiviji. Preporučujemo im da ne ulaze u neizvjesne situacije i da se klone rizika.