KORISTAN SAVJET

Stvarno djeluje: Uz ovaj jednostavan trik oživjet ćete klonule tulipane

15.03.2024 u 08:27

Bionic
Reading

Tulipani su najljepši ukras u svakom vrtu i vazi, a ako i vašima treba malo života, isprobajte ovaj dobar savjet

Ann Drake, vrtlarica i kreatorica bloga On Sutton Place, podijelila je nevjerojatan trik koji može oživjeti tulipane.

Tulipani, složit će se svi, svaki vrt ili prostor čine ljepšim i šarenijim.

Međutim može biti zbilja frustrirajuće staviti ih u vazu i gledati kako brzo venu. Naime ovo omiljeno proljetno cvijeće, koje cvate u pravilu krajem ožujka, trebalo bi izgledati svježe i lijepo i do 12 dana nakon rezanja.

Cvijeće za vrt u proljeće Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr

Drake je otkrila da je riješila problem s tulipanima preko noći tako što je jednostavno ubacila dva bakrena novčića u vazu. Prije nego je otišla u krevet, odrezala je krajeve tulipana i - ubacila dva penija!

Kad je sljedećeg jutra pogledala vazu, bila je zapanjena ugledavši nevjerojatnu transformaciju tulipana - stajali su uspravno i izgledali totalno svježe!

'Za ovaj nevjerojatan trik saznala sam prošle godine, kada sam na Instagramu objavila sliku nekoliko 'žalosnih', obješenih tulipana. Stavite ih u svježu hladnu vodu svaki dan, odrežite krajeve da bi stabljike mogle upiti više vode, držite ih podalje od svijetlih prozora i svjetiljki te ih izložite u hladnoj prostoriji ako je to moguće', savjetuje ona.

Naime novčići poput penija ili centa sadržavaju bakar koji može djelovati kao fungicid te spriječiti rast gljivica, ali i bakterija u vazi, što pomaže tulipanima da zadrže svježinu.

Dodala je i da je važno odabrati vazu sa širim otvorom jer će se cvjetovi tako moći više raširiti.

Također, važno je pravilno ih rezati - ravnomjerno, na istu duljinu, kada ih stavljate u vazu. Redovito podrezujte stabljike kako se ne bi zatvorile jer neće moći upiti vodu.

I savjet za kraj: nemojte nikada stavljati rezano cvijeće u plastičnu vazu jer može biti podložno bakterijama.