VRIJEME ZA IZBACIVANJE

Stvari kojima ste zatrpali stan, a da toga niste svjesni

06.12.2015 u 08:00

Bionic
Reading

Koliko ste puta zaključili da vam stan ne djeluje čisto i prozračno iako redovno obavljate sve kućanske poslove? Možda ste dom zatrpali nepotrebnim stvarima pa je prostor jednostavno zakrčen

Stari časopisi

Možda ste uređivali stan pa su se nakupili specijalizirani časopisi ili pak pratite tehnologiju, ali zbog brzine kojom ona napreduje, stari vam brojevi i nisu od neke velike koristi. Dakle, sve važne primjerke pohranite u podrum, tavan ili spremište, a ostalo odnesite u centar za reciklažu ili pitajte primjerice u lokalnoj školi ili knjižnici bi li im poslužili na neki način.

Računi i razni papiri

Računi i garancije kojima je istekao rok, razni papiri ili upute od aparata koji više ne rade ili čak niti nemate u domu na listi su za smeće. Ovo je jednodnevni zadatak, ali nakon što konačno sortirate sve po ladicama i uredno složite, sigurno ćete stvoriti novi prostor.

Odjeća

U ovom bi slučaju možda bilo najpametnije poslužiti se pravilom od dvije godine. Sve što niste odjenuli u posljednje dvije godine vjerojatno nećete nikad više. Vjerojatno imate i određene jako drage krpice, njih sačuvajte, sve ostalo bacite ili poklonite, ovisno u kakvom je stanju.

Knjige

Sva ona džepna izdanja ili ljubići koje ste čitali na plaži bespotrebno vam uzimaju mjesto na policama. Njih maknite, prodajte, mijenjajte ili bacite.

Lijekovi

Njih biste trebali redovno pregledavati, ali kao ste zaboravili, nemojte više odgađati. Na uputama osim roka trajanja provjerite kako ih treba čuvati pa ako se niste pridržavali pravila, lijekove, masti i kreme radije bacite odnosno odnesite u najbližu ljekarnu koja ih prima za reciklažu.

Šminka

Eh, koliko ste puta rekli da ćete neko sjenilo za oči ili ruž jarke nijanse koristiti za otkačeni izlazak, ali to stoji u ladici mjesecima? Svu staru šminku odmah bacite u smeće jer može izazvati razne infekcije ili iritaciju na koži.

Nakit

Često se s godinama u raznim kutijicama povlače oštećeni komadi ili se zapetljaju i ne nosimo ih jer primjerice prije polaska na posao nemamo vremena baviti se raspetljavanjem. Zato uzmite sav nakit, pročistite ga i spremite onaj koji vam se više ne sviđa, a izložite ono što ćete nositi da vam bude pri ruci.

Aparati i gadgeti

Sigurno imate neku staru peglu, sušilo za kosu ili možda usisavač koji čeka na popravak ili je ispravan, ali niste smislili novu namjenu. Postupak je isti kao i s ostalim stvarima - poklonite, prodajte ili razmišljajte zeleno'pa ono neispravno odnesite u reciklažno dvorište.

Uspomene, uspomene…

Ah, taj koncert iz 1981. na kojem ste se prvi put pošteno zaljubili! Lijepe su to uspomene, ali ne morate baš sve sačuvati. Tu je potrebno malo selekcije i sortiranja jer neke su stvari sigurno za smeće, ako već nemate podrum, tavan ili ostavu gdje biste ih još malo čuvali. Morate malo odrasti i raskrčiti stan koliko god vam se to ne sviđa.