što gledati za vikend

Stres, kaos i mobing: Serija i film koji su uspješno oživjeli dramatičan svijet fine dininga, a uživat ćete u svakoj minuti

20.01.2023 u 17:44

Bionic
Reading

Film 'The Menu' i serija 'The Bear' inspiraciju su pronašli u svjetski poznatim restoranima, a optuženi su kao krivci za zatvaranje najboljeg restorana na svijetu, Nome, čiji je glavni kuhar na glasu kao 'mafijaški don'

Kulinarski svijet ovog je siječnja šokirala vijest da se zatvara Noma, restoran koji se ponosi s tri Michellinove zvjezdice i čak četiri uzastopna naslova najboljeg restorana godine.

Vlasnik i glavni kuhar Rene Redzepi poznat je kao velik inovator u svijetu fine dininga i jedan od najtalentiranijih chefova u svijetu. Međutim njegova slava ima dvije strane medalje.

Naime jedna od djelatnica opisala je njegovu kuhinju nalik svijetu mafije, a njega glavnim bossom. To se samo nadovezalo na bezbroj pritužbi djelatnika koji su se žalili na svakodnevni mobing, očajne uvjete rada s bezbroj prekovremenih sati, pri čemu su mnogi od njih radili bez ijednog eura plaće samo kako bi mogli reći da imaju iskustvo rada u Nomi.

  • +4
Rene Redzepi, Noma Izvor: Profimedia / Autor: Thibault Savary / AFP / Profimedia

Cijela ova priča pobudila je zanimanje javnosti za burnu svakodnevicu kuhara u najluksuznijim restoranima, a ako se i vi želite uživjeti u dramatične događaje svijeta fine dininga, donosimo dvije TV preporuke kojima ne možete pogriješiti!

The Menu, Disney+

Prije svega, preporučujemo 'The Menu', film koji je podigao veliku prašinu u kulinarskom svijetu, toliku da je čak proglašen jednim od glavnih krivaca za zatvaranje slavne Nome! Naime premijerno je prikazan malo prije nego što će Redzepi staviti ključ u bravu najboljeg restorana svijeta, a poveznica je uistinu mnogo.

U ovoj mračnoj komediji, koja se odnedavno može gledati i na streaming servisu Disney+, bogati gosti stižu na glamurozni otok samo kako bi uživali u najluksuznijim jelima, ne znajući pritom da im se sprema pravo krvoproliće u režiji glavnog kuhara!

Iako se, dakako, radi o nadrealnim situacijama, kritičari su izdvojili nekoliko vrlo bliskih poveznica sa stvarnošću rada u kuhinjama poput Nome i drugih svjetski poznatih restorana.

The Menu Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Za početak, tu je sam dolazak u restoran, kojem prethodi razgledavanje pomno uređenog vrta u kojem se brižno uzgaja dio namirnica korištenih u jelima, a slijedi ulazak u minimalistički uređen prostor za objedovanje.

Glavni kuhar Julian Slowik, kojeg glumi Ralph Fiennes, svoja jela priprema na vrlo teatralan način praveći umjetnička jela od svakog tanjura. Na kojem se, dakako, nalazi minimalna porcija hrane po 'maksimalnoj' cijeni, nalik onima u Nomi, restoranu u kojem ne postoji stavka na meniju ispod 500 dolara!

  • +8
The Menu Izvor: Profimedia / Autor: Supplied by LMK / Landmark / Profimedia

Baš poput Redzepija, Slowik se s podjednakim poteškoćama bori s perfekcionizmom, radoholičarstvom te pretjerivanjem u besprijekornoj estetici minijaturnih skupocjenih porcija jela. I, dakako, s beskrupuloznim mobingom nad čitavim osobljem željnim iskustva rada u restoranu svjetskog renomea.

U filmu se gosti dive uigranosti osoblja restorana Hawthorne, samo da bi ubrzo shvatili da nalikuju više na robote nego dobro uštiman orkestar! Glavni kuhar žali se na potpun gubitak strasti prema kreiranju novih jela i za sve krivi goste. Što je, mora se priznati, vrlo slično Redzepijevom objašnjenju da restoran zatvara jer je 'neodrživ i vrijeme je za okretanje novim oblicima rada kulinarske industrije'.

The Bear, Disney+

Sličnu priču pronalazimo i u izvrsnoj seriji 'The Bear' u kojoj glavni lik Carmen Carmy Berzatto odluči napustiti svijet fine dininga i na posve novu razinu podići zalogajnicu s brzim jelima.

Svoju inspiraciju vrlo očigledno pronalazi upravo u restoranima poput Nome, pri čemu u jednoj sceni nedvosmisleno drži u ruci knjigu 'The Noma Guide to Fermentation', nakon čega kreće s eksperimentiranjem jelima.

The Bear Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Ova serija pruža vrlo slikovit uvid u svijet vrhunske kuhinje, a to čini na podjednako dramatičan i zabavan način, tako da ćete jedva dočekati novu epizodu!

Zvijezda serije Jeremy Allen White okitio se nedavno Zlatnim globusom za najbolju glavnu ulogu u seriji (kategorija mjuzikla/komedije), a nagradu je nekoliko dana kasnije odnio i na dodjeli Critics' Choice Awards.

Britanski Guardian proglasio ju je najboljom serijom u 2002., a našla se i među top 3 prema izboru naše filmske kritičarke Zrinke Pavlić. 'Ova pametna i iznimno stresna kuharska drama bila je savršeno pripremljena televizijska gozba. Prepuna genijalnosti, bila je to jedna od stvari kakve skoro pa ne viđamo - TV serija koja je doista opravdala hype. 'The Bear' je obrok od osam sljedova, savršeno pripremljen, kuhan, uravnotežen, začinjen i poslužen. Ukusan. Uživajte', hvali je Guardian.

Dobra vijest je da dolazi i druga sezona, čiji će slikovit uvid u gastronomski svijet morati poslužiti kao barem malena utjeha svim ljubiteljima vrhunske kuhinje koji ne mogu prežaliti gubitak obožavane i kontroverzne Nome.