TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Ovo je deset najboljih serija u 2022.

  • 25.12.2022 u 14:52

  • Bionic
    Reading

    Godina 2022., kao i mnoge prije nje u zadnjih petnaestak godina, obilovala je dobrim televizijskim (zapravo češće streaming) serijama. Bilo ih je mnogo više od deset pa je sastavljanje popisa od deset najboljih za svakog ljubitelja serija bolna i tegobna rabota. U nastavku je zato deset serija po izboru i osobnom ukusu TV kritičarke tportala. Shvatite ih kao preporuke i ako ih već niste pogledali – blagdani su idealno vrijeme za nadoknadu!

    10. POSTAJA JEDANAEST (Station Eleven), HBO, 1. sezona

    Postaja jedanaest, foršpan Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

    Ekranizacija distopijskog romana Emily St. John Mandel, u kojem pratimo život netom prije i dvadesetak godina poslije pandemije tzv. „gruzijske gripe“ u kojoj je izginulo 90 % došla je u pravi čas, sa svim promišljanjima o prirodi čovječanstva i njegovu preživljavanju u takvim situacijama. Iako je podosta odstupila od izvornika, serija je izvrsno prenijela sve u romanu opisane emocije i promišljanja.

    9. KOMIČARKE (Hacks), HBO, 2. sezona

    'Hacks', foršpan Izvor: Društvene mreže / Autor: HBO

    Ako je nakon prve sezone još i bilo sumnje, drugom je sezonom definitivno otklonjena – 'Hacks' (ne volim se koristiti nespretnom HBO-ovom lokalizacijom 'Komičarke') je jedna od najboljih serija o stand-up komičara ikad snimljena. Jean Smart, koja ovdje glumi svojevrsnu inkarnaciju legendarne Joan Rivers, ovime je ostvarila ulogu života, a serija, osim što je istinski duhovita, razlaže i neke ozbiljne teme, kao što je odnos prema ženama u show businessu (naročito komediji) i odnos između „stare“ i „nove“ komedije.

    8. INTERVJU S VAMPIROM (Interview with the Vampire), AMC, 1. sezona

    Foršpan serije 'Intervju s vampirom' Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

    I romani Anne Rice i film iz kasnih devedesetih bili su totalni kult, a serija kojom je reinventirana cijela ta priča o Louieju i Lestatu i više je nego dostigla visoko postavljen standard. Prekrasne vizure, prekrasni glumci, zanimljiv nastavak priče o odnosu vampira Louieja s novinarom koji ga intervjuira… sve je odrađeno gotovo savršeno.

    7. PACHINKO, Apple TV+, 1. sezona

    Pachinko, foršpan Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

    Još jedna ekranizacija, ovaj put sage spisateljice Min Jin Lee o tri generacije korejskih iseljenika u Japan. Epskom širinom i pokrivanjem nekih manje poznatih poglavlja iz dalekoistočne povijesti, ali i vrlo snažnim i dirljivim odnosom prema glavnoj junakinji ova nam je serija prikazala univerzalnost iskustva iseljenika i sirotinje bez obzira na geografsku širinu i kulturu.

    6. ABBOTT ELEMENTARY, ABC, 1. i 2. sezona

    'Abbott Elementary', foršpan Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

    Humoristične serije u obliku lažnog dokumentarca očito ne izlaze iz mode, a vrlo često i ispadaju vrlo smiješno i kvalitetno. Dokaz je tome 'Abbott Elementary', serija mlade i talentirane Quinte Johnson koja govori o jednoj osnovnoj školi u siromašnijoj četvrti Philadelphije. Osim što je u žanr mockumentaryja uvela diverzifikaciju po rasnoj i etničkoj osnovi, upoznala nas je s nizom supersmiješnih likova među navodno ukočenim i pravovjernim školskim osobljem.

    5. PSI IZ REZERVATA (Reservation Dogs), FX i Hulu, 2. sezona

    Psi iz rezervata, 2. sezona Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

    Jedina serija koja tematizira život autohtonog američkog stanovništva prati život nekolicine tinejdžera u jednom oklahomskom rezervatu. Ponekad nadrealna, ponekad dirljiva i potresna, uglavnom je ipak humoristična serija, a poseban je hit kada prikazuje u čemu se iskustvo odrastanja u rezervatu razlikuje od odrastanja među općom populacijom, a u čemu je tinejdžersko iskustvo uvijek i svugdje isto.

    4. ATLANTA, FX, 4. sezona

    Atlanta, 4. sezona Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

    Sad već kultna serija Donalda Glovera i u svojoj je posljednjoj, 4. sezoni ostala sasvim drugačija od bilo čega drugoga što se prikazuje na televizijama. Tematizirajući život urbanih američkih crnaca srednje klase i njegove specifičnosti, Glover je nerijetko zalazio u razne žanrove, od horora do nadrealizma, ali uvijek je ostao vjeran takozvanoj dramediji, odnosno miksu komedije i drame. Nakon putovanja diljem svijeta, u zadnjoj se sezoni Atlanta vratila kući, u naslovni grad i završila nadrealno, kao što joj i priliči. Jedino loše u svemu tome jest to što nam se više neće vratiti.

    3. THE BEAR, Hulu, 1. sezona

    'The Bear', foršpan Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

    Serija o mladom kuharu koji je postigao svjetsku slavu svojim visokokulinarskim vještinama, ali se vraća u Chicago da bi vodio obiteljsku sendvičarnicu nakon što je njezin vlasnik, a njegov brat počinio samoubojstvo. Još jedan naslov s ovoga popisa koji je kao nijedna druga serija, čiji je sadržaj teško opisati osim kao emotivno turbulentan prikaz osobnih i profesionalnih odnosa na stresnom radnom mjestu i oko njega.

    2. BIJELI LOTOS (The White Lotus), 2. sezona, HBO

    Bijeli lotos, 2. sezona Izvor: Društvene mreže / Autor: HBO

    Rijetko se događa da neka serija s briljantnom prvom sezonom uspije to još i nadmašiti sljedećom. No u slučaju 'Bijelog lotosa', autorskog vrhunca Mikea Whitea, dogodilo se upravo to. Antologijskim pristupom (svaka sezona je zasebna priča s drugim likovima i drugim mjestom radnje), prebacivanjem fokusa na seksualnost, ali zadržavanjem sličnog stila pripovijedanja i slične oštrice pri raščlanjivanju likova i odnosa, White nas je ove godine slasno počastio i postavio 'Bijeli lotos' na jelovnik televizijskih poslastica koje se ne propuštaju.

    1. RAZDVAJANJE (Severance), 1. sezona, Apple TV+

    'Severance', foršpan Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

    Serija o zaposlenicima misteriozne korporacije koji su pristali na to da im se um razdvoji na dva dijela. U jednom dijelu uma pamte samo ono što se događa na poslu, a u drugom samo ono što se događa izvan korporacije. Priča djeluje zlokobno već sama po sebi i iako su kadrovi koji se odvijaju na poslu blještavo osvijetljeni i čisti, po narativu su mračni i tjeskobni, a situacija postaje sve gora kada se dva svijeta počnu preklapati i spajati. Nagrađena je s nekoliko Emmyja, a zavrijedila ih je još i više.

    Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.