Meni za 500 dolara

Kontroverzni kuhar zatvara najbolji restoran na svijetu, a bivši zaposlenici tvrde: 'U kuhinji vlada mafijaški mentalitet, a on je don'

10.01.2023 u 08:47

Bionic
Reading

Aktualni specijaliteti su grilano srneće srce na posteljici od svježe borovine i sladoled od šafrana u posudi od pčelinjeg voska

Noma, prema mnogima najbolji restoran na svijetu, zatvara svoja vrata! Vijest koja je šokirala foodieje diljem svijeta objavio je vlasnik i glavni kuhar, Rene Redzepi.

'Morat ćemo promisliti o budućnosti cijele kulinarske industrije. Ovo je jednostavno preteško i neodrživo. S financijskog i emocionalnog aspekta, jednostavno ne radi', rekao je slavni kuhar.

Noma se nalazi u Kopenhagenu, a otvorena je prije dva desetljeća. Aktualni specijaliteti su grilano srneće srce na posteljici od svježe borovine i sladoled od šafrana u posudi od pčelinjeg voska.

Upravo je ovakav jelovnik mamac za gastro turiste koji organiziraju svoje godišnje odmore tako da bi imali 'privilegiju' platiti preko 500 dolara po osobi za meni od više slijedova.

Noma je ove godine podignula ljestvicu još više nakon što je osvojila treću Michelinovu zvijezdicu i rekordni peti put bila izabrana kao broj jedan na listi 50 najboljih restorana na svijetu.

No, niti to nije bilo dovoljno da Noma nastavi s radom. Redzepi je obznanio kako će svoja vrata zatvoriti krajem 2024. godine jer su troškovi ekskluzivnih namirnica koje koristi te preko stotinu radnika koje zapošljava neodrživo visoki.

Slavni kuhar ipak neće u potpunosti ugasiti Nomu, već će krenuti u novi inovativni projekt.

Naime, aktualni najbolji svjetski restoran pretvorit će u laboratorij! U njemu će biti kreirana potpuno nova jela i sastojci koja će prodavati u online trgovini Noma Projects.

Rene Redzepi, poznat kao jedan od najbriljantnijih i najutjecajnijih kuhara ove ere, tako će ulogu chefa zamijeniti ulogom - šefa kreativnog odjela nove firme.

  • +4
Rene Redzepi Noma Izvor: Profimedia / Autor: Thibault Savary / AFP / Profimedia

Ovaj 45-godišnji Danac postao je profesionalni kuhar sa samo 15 godina i od tada je fascinirao kulinarski svijet svojim inovacijama. Ipak, tijekom proteklih godina sve su glasnije bile pritužbe na njegov odnos prema radnicima koje je, navodno, verbalno zlostavljao.

'U kuhinji vlada mafijaški mentalitet, a on je don. Naravno, nitko o tome ne govori', rekla je o Redzepiju jedna bivša zaposlenica. Poput nje, mnogi drugi pomoćni radnici žalili su se na 16-satno radno vrijeme za koje, mnoge od njih nije niti plaćao.

Mladi kuhari stažirali su potpuno besplatno, samo kako bi u svoj životopis mogli staviti iskustvo iz Nomine kuhinje.

Takav status Redzepi je godinama iskorištavao, sve do ove godine kada je svoje radnike počeo isplaćivati. No, to je dodatno povećalo ionako ogromne troškove restorana koji je postao neodrživ.

Redzepi je na kraju okrenuo ploču i prozvao cijeli kulinarski svijet na buđenje uslijed brutalnog iskorištavanja kuhara i pomoćnog osoblja koje radi u nehumanim uvjetima te je potplaćeno i mobingirano.

Ideja o razvijanju kulinarskog laboratorija i tek povremenog otvaranja vrata restorana njegov je, barem tako tvrdi, pokušaj mijenjanja industrije u boljem smjeru.