ČUDA PRIRODE

Što voće i povrće može učiniti za vašu ljepotu

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 22.08.2011 08:26
  • Objavljeno 22.08.2011 u 08:26
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Koru papaje možete upotrijebiti u pedikuri, krumpirovu koru da potamnite sijede vlasi, kora jabuke drži kolestorol i šećer pod kontrolom, a maska od kore avokada sprječava nastanak bora

Jabuke nisu jedino voće s moćnom korom. Ne bacajte koru, jer ne samo da tako gubite vrijeme i novac, nego propuštate priliku da nahranite kožu ili ulaštite cipele. Proučite popis nutircionističkih vrijednosti kora voća i povrća i otkrijte zanimljive načine kako ih iskoristiti.

Breskva
Bez obzira jedete li koru bogatu hranjivim tvarima ili je koristite kao piling za lice, breskva je voćni superstar. Budući da je kora bogata kalijem i vitaminom A, koji pomažu u revitalizaciji i hidratizaciji kože, konzumiranje kore breskve može potaknuti imunološki sustav, ubrzati uklanjanje toksina iz tijela, održava kožu zdravom, štiti oči od razvoja katarakte i smanjuje rizik od pojave karcinoma, srčanih bolesti i artritisa. Možete je iskorstiti i za brzi piling: stavite malo šećera na mekšu stranu kore breskve i nježno trljajte lice.

Thinkstock

Thinkstock

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Limun i limeta imaju čaroban učinak
Limun i limeta
Oba agruma sadrže limunsku kiselinu, pa je njihova kora izvrsno sredstvo za poliranje mesinga, bakra i drugih obojenih metala. Pospite metalne posude i predmete s malo sode bikarbone kako bi rezultati bili još bolji. Dodate li maslinovom ulju naribanu koricu limuna oplemenit ćete okus, ali i oživjeti ulje koje je staro.
Ružan miris u mikrovalnoj pećnici riješit ćete pomiješate li limunovu koru i sok od limuna s istom količinom vode i u otkrivenoj posudi lagano kuhate desetak minuta.

Naranča
Kora naranče je bogata snažnim antioksidansima nazvanim super-flavonoidi koji mogu značajno smanjiti razinu kolesterola. Antioksidansi dobiveni iz kore su 20 puta jači od onih iz soka, tvrdi se u jednoj američkoj studiji.

Banane
Unutrašnju stranu kore iskoristite za sjaj listova kućnih biljki lončanica. Ne samo da će listovima vratiti živost, nego će kora djelovati kao prirodni pesticid i gnojivo. Trebate ulaštiti cipele? Protrljajte cipele korom banane, a zatim ih očitite mekom čistom krpom.
Kora banane sadrži kalij i antioksidanse koji kožu čine mekom i podatnom i regeneriraju je. Protrljajte masnicu korom banane i zacijelit će brže. Kora može ublažiti i ubod komarca. Možete je čak i jesti ako je pokuhate. Utvrđeno je i da ekstrakt kore banane može olakšati depresiju jer je bogata serotoninom važnim za dobro raspoloženje. Korisna je i za oči, jer sadrži antioksidans lutein koji štiti stanice oka od izlaganja ultraljubičastom svjetlu, glavnom uzroku katarakte.

Papaja
Trebate brzu ljetnu pedikuru? Utrljajte koru papaje i pulpe i omekšat ćete kožu na ispucalim petama.
Papaja je bogata vitaminom A i papainom, koji razgrađuje neaktivne proteine i uklanja mrtve stanice kože. Koru možete koristiti kao masku za piling. Utrljajte je u kožu lica i ostavite pet minuta prije ispiranja mlakom vodom. Nemojte masku ostaviti predugo jer može isušiti kožu.

Kivi
Dlakavi sloj kore kivija ima opor okus, ali je predobar da biste ga bacili. Kora sadrži tri puta više antioksidansa i celuloze od pulpe, što znači da ima antikancerogena, antiupalna i antialergijska svojstva. Kora kivija je važan saveznik u borbi protiv stafilokoka i E-coli. U sokovniku miksajte koru kivija s drugim voćem i dobit ćete ultrazdravi smoothie.

Thinkstock

Thinkstock

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Krumpir je odličan za kosu, a čak prekriva i sijede vlasi
Šipak
Koru šipka iskoristite za potpourri : izrežite i osušite koru, a zatim ga zalijte potpourri mirisima ili ostacima parfema. Pomiještaje šipak s korom jabuka i agruma. Kora nara pomaže u probavnim tegobama kao što je proljev. Prokuhajte koru šipka s cimetom i pijte ohlađeno. Ponovite tri puta dnevno i simptomi će proći.

Krumpir
Kora krumpira je prehrambena elektrana. Šaka kore velikih krumpira daje polovicu preporučenog dnevnog unosa vlakna, kalija, željeza, fosfora, cinka i vitamina C. Pecite i kuhajte krupir u kori.
Krumpir je također dobar za kosu i može prekriti sijede vlasti na prirodan način. Kuhajte koru krumpira u vodi pola sata i ohladite. Koristite ovu vodu kao šampon za ispiranje i postupno ćete potamniti sijedi izrast.

Kruške
Bacite li koru, bacili ste najbolji dio. Kora kruške je puna vlakana i također sadrži veću koncentraciju vitamina i hranjivih tvari nego sam plod. Sadrži moćne anti-oksidanse koji su se u laboratorijskm testovima pokazali da inhibiraju rast stanica raka

Avokado
Kora je možda nejestiva, ali ulje iz kore čini fantastičan serum za kožu jer je u stanju prodrijeti doboko u kožu koju omekšava i hidratizira. Ulje avokada bogato je sterolinom koji obnavlja suncem oštećenu kožu. Ono također značajno povećava količinu kolagena u koži, čije smanjenje godinama rezultira borama. Nježno trljajte unutrašnji sloj kore u kožu lica. Ostavite sloj dvadesetak minuta na koži prije ispiranja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi