SAMO STRPLJIVO

Što učiniti kad vam se mačke ne podnose?

14.11.2015 u 09:11

Bionic
Reading

Nabaviti drugu mačku onoj koju već imate u svom domu načelno zvuči kao dobra ideja, no budite oprezni jer možda se neće slagati, a u nastavku vam donosimo savjete što možete učiniti u takvim slučajevima

Ekipa Mačkarice pozabavila se problemom koji potencijalno imaju svi vlasnici mačaka koji u svoj dom žele smjestiti još jednu ljubimicu. Komentar o ovom problemu za Mačkaricu je napisala njihova stručna suradnica Mirjana Lukić Katić iz veterinarske ambulante Janković iz Osijeka, između ostalog navodeći:

Svakako je poželjno, a i zdravo imati društvo kad su mačke u pitanju. Zapravo, načelno vrijedi pravilo - što ih je više, to one bolje funkcioniraju.

Iz osobnog iskustva ne mogu reći da sam imala sličan problem jer sam samo jedan dan donijela kući mače staro 6-7 tjedana i pustila ga u društvo odraslog mačka, Maine Coona tada starog deset godina, koji je bio deset puta teži od mačića, ali se ništa osim frktanja nije dogodilo. Otada pa i sada još uvijek mlađi mačak uglavnom gnjavi starijeg, ali se igraju i nema tučnjava u smislu ozljeđivanja. Nekad se žešće igraju, ali nikad u dvije godine nije bilo ogrebotine ni ugriza na jednom ili drugom. Svakako nisam pobornica izolacije, ograničavanja i slično, već bih ih pustila da mačke same odrede svoj hijerarhijski položaj.

Maca broj dva je vjerojatno više dominantna zato što je došla s ulice i jednostavno rečeno nema ‘manire’ mačke koja je odmalena odrasla u zaštićenoj okolini. S obzirom na to da se obje već poznaju i da su imale okršaje, ja bih vam savjetovala da ih pustite bez ograničenja u isti prostor, isti stan, kuću i nadzirete ih.

Više detalja o ovom ‘problemu’ možete pročitati na Mačkarici