OSNOVNA PRAVILA

Što trebate znati kod odabira ormara?

spavaća soba

spavaća soba

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Položaj, veličina i dizajn ormara neizostavne su teme pri opremanju stambenog prostora. Pri tome dizajn ormara ne podrazumijeva samo njegovu vanjštinu, već i unutrašnjost, čiji je raspored izuzetno važan za maksimalnu iskoristivost i funkcionalnost samog ormara. Problemi pri opremanju stambenih prostora su najčešće vezani uz količinu ormara koje je potrebno smjestiti. Stvari je uvijek previše, a prostora povoljnih za smještaj ormara premalo

Izuzetno dobre pozicije za smještaj ormara, osim onih predviđenih u spavaćim, dječjim i garderobnim prostorima, jesu komunikacijski i ulazni prostori.

Hodnike prema spavaćim sobama ili različitim traktovima stambenog prostora poželjno je projektirati u dimenziji koja će osigurati normalnu komunikaciju i smještaj ormara dubine 45-60 cm. Minimalna širina hodnika, nakon smještaja ormara, treba biti 90 cm, a u manjim prostorima je prihvatljiva i širina 80 cm. Naime, osim same komunikacije, ispred ormara je potrebno osigurati manipulativni prostor.

Kako ormari ne bi izgledali glomazno, preporučujemo odabir ugradbenih ormara, koji se izrađuju u potpunosti po mjeri prostora i vertikalno ga zatvaraju od poda do stropa. Na ovaj se način fronte ormara doživljavaju kao stijena ili zid u prostoru, a mogu biti i dominantna dekoracija ukoliko se poigrate dizajnom fronti. Ukoliko je ormar smješten u manjem prostoru, koristite ogledala kao fronte, koje će ga značajno vizualno povećati. Osim toga, ovakvom postavom rješavate i poziciju ogledala za cijelu figuru, koje je jedan od neizostavnih elemenata većine stambenih prostora.

Prednost ugradbenih ormara u odnosu na klasične je i visina, koja u potpunosti koristi prostornu dimenziju, ne javljaju se razlike u visini ormara i stropa, koje se najčešće koriste za dodatno odlaganje stvari i skupljanje prašine. Obzirom da je bilo što postavljeno na vrh ormara vidljivo, vizualni dojam ne može biti tako dobar kao kod ugradbenih ormara, kod kojih su sve stvari skrivene iza fronti te je vizualni dojam cjelovit i skladan.

Fronte ormara
, bilo da ga kupujete kao gotov proizvod ili naručujete kao ugradbeni, prilagodite ostalim elementima interijera. Najnoviji trendovi fronte ormara donose u vrlo decentnom i smirujućem obliku, s nježnim i neutralnim bojama. Takva rješenja su dobra u spavaćim sobama u kojima se bojama i dizajnom elemenata treba postići smirujuća atmosfera, no ormari u dječjim sobama moraju biti veseli i razigrani, u omiljenim bojama mališana.

Thinkstock

Thinkstock

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Prednost ugradbenih ormara u odnosu na klasične je i visina

Ormare smještene u komunikacijskim prostorima možete odabrati kao neutralne, u bijeloj boji, staklu, ogledalu ili suprotno tomu, koloristički dizajnirane u smislu kombiniranja više boja ili tekstura materijala. Ne preporučuje se kombinirati više od tri boje ili teksture materijala, a bar jedna odabrana mora imati poveznicu s drugim elementima prostora.

Organizacija unutrašnjosti ormara je izuzetno važna za njegovu dobru iskoristivost. Pri kupovini gotovih ormara nema mnogo mogućnosti za prilagodbu vlastitim potrebama, no prilikom izrade ormara po mjeri prostora, mogućnosti su ogromne. Raznovrsni mehanizmi koji omogućavaju jednostavan pristup stvarima i odjeći koji su smješteni visoko, izvlačne ladice i police koje osiguravaju maksimalnu iskoristivost ormara dubine veće od 60 cm, zaokretne police kojima se funkcionalno iskorištava kutni prostor ormara postavljenih u obliku slova L, mogućnosti kombiniranja veličine, visine i smještaja prostora za vješanje i slaganje odjeće - daju vam priliku da isprojektirate ormar prema vlastitim potrebama.

Iako masivni u prostoru, ormari mogu biti vrlo elegantni i diskretni, ovisno o dizajnu fronti, a njihova najveća vrijednost je upravo ta što uspješno skrivaju sve stvari i tako prostor čine urednim, posloženim i skladnim.

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović i mr. ing. arh. Izabele Galović-Ninić, koje čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći nawww.interijerNET.hr

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi