NIJE SVE ZA SMEĆE

Što sve nakon Božića možete ponovno iskoristiti

02.01.2016 u 16:13

  • +3

Božićni ukrasi

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Bionic
Reading

Obično za božićne blagdane dio ukrasa i stvari završi u smeću jer se razbiju ili unište pa volimo sve malo osvježiti novima, ali i starim stvarima može se pronaći druga namjena i ne moraju nužno završiti u smeću

Polomljeni ukrasi

Uz djecu ili kućne ljubimce pokoja kuglica ili božićni ukras gotovo svake godine doživi nesreću pa se polomi, ali nemojte ih baciti. Dijelove polomljenih dekoracija možete iskoristiti za razne rukotvorine pa ih slagati kao mozaik. Možete primjerice na proljeće ukrasiti tegle za cvijeće ili okvire za slike. Uz malo mašte dijelovi razbijenih ukrasa naći će se na raznim predmetima i biti totalno kul.

Ostaci ukrasnih papira

Šteta ih je baciti iako djeluju, posebno ako imate djecu. Njima će biti idealan dodatak u kreativnim igrama jer ih mogu rezati, bojati i lijepiti.

Puknuta girlanda

Sigurno neće krasiti božićno drvce iduće blagdane, ali može poslužiti za otkačeno zamatanje darova kroz godinu, djeci za igru ili je čak možete staviti u paket oko lomljivog predmeta da ga zaštiti.

Boce od vina

Još jedan savjet za kreativce je taj da ih ne bacaju jer se uz malo boje ili primjerice konopa mogu pretvoriti i lijepe vaze, svijećnjake pa čak i otkačene svjetleće visilice ako imate u blizini majstora koji će ih prerezati.

Pluteni čepovi

Budući da ih je lako rezbariti i rezati, s njima doista možete napraviti svašta. Jedan od primjera je onaj da ih jednostavno zarežete po duljini i utaknete kartice s imenima ako organizirate večeru s prijateljima pa će svi znati gdje točno trebaju sjesti za stolom. Također, od njih možete slagati male oznake na kojima ćete primjerice napisati koja je sadnica u teglici i ubosti štapićem u zemlju. Nadalje, ako čepove narežete na tanke kolutiće i povežete, dobit ćete odličan podložak za vrele lonce.

Ostaci adventskog vijenca

Ako ste imali adventski vijenac s grančicama, sušenim voćem i ostalim mirisnim detaljima, stavite ih u jednu lijepu limenu ili sličnu posudu pa ćete neko vrijeme imati potpuri koji će mirisom podsjećati na blagdane.