PROJEKT 'ZONA 45'

Što su hrvatski dizajneri pokazali u Beogradu

29.10.2012 u 10:00

Bionic
Reading

U sklopu regionalnog projekta 'Zona 45' svoje kolekcije na Beograd Fashion Weeku predstavili su LINK by Ogi Antunac i Zoran Mrvoš te Dioralop by Andreja Bistričić i Maja Merlić

Čast da otvore ovosezonski Beograd Fashion Week pripala je dizajnerima koji su nastupili u sklopu novog regionalnog projekta Zona 45, među kojima su bili i predstavnici hrvatske modne scene – LINK by Ogi Antunac i Zoran Mrvoš te DIOLAROP by Andreja Bistričić i Maja Merlić, a u sklopu platforme svoje modne vizije prikazali su i modni dizajneri iz Slovenije, Makedonije i Crne Gore.

Projekt Zona 45 nastao je kao ideja proizašla na ovogodišnjem regionalnom sajmu mode Fashion.hr Industrija održanom u svibnju na središnjem zagrebačkom trgu na kojem su sudjelovali i gosti dizajneri iz Slovenije i Srbije.

Naziv 'Zona 45' simbolizira regionalnu modnu scenu koju obilježava 45. geografska paralela koja prolazi kroz Hrvatsku, Sloveniju i Srbiju, a inicijatori projekta upravo su predstavnici vodećih modnih platformi iz navedenih zemalja – Vinko Filipić, direktor Fashion.hr-a, Nenad Radujević, direktor Beograd Fashion Weeka te Joseph Rain, direktor na Fashion.si. Cilj projekta okupljanje je te kvalitetno predstavljanje najpoznatijih regionalnih modnih dizajnera u sklopu pojedinih tjedana mode sa željom upoznavanja najtalentiranijih pojedinaca sa širom publikom i razvoja regionalne modne scene općenito.

Projekt Zona 45 hrvatskoj javnosti predstavljen je u sklopu nedavno održanog Dove Fashion.hr-a kada su se domaćoj publici predstavili poznati srpski dizajneri Bata Spasojević i Ivana Pilja te kultni dizajner Zoran Garevski i mlada dizajnerska skupina Young@Squat iz Slovenije, a samo dva tjedna kasnije dobio je svoj nastavak na renomiranom modnom događanju Beograd Fashion Week u sklopu kojeg su sudjelovale čak četiri zemlje regije. Značajan je to uspjeh za tako mladu inicijativu koja će svoju ekspanziju doživjeti sljedeće godine u sklopu vodećih regionalnih modnih događanja.