KRAJNJE JE VRIJEME

Što smo morali naučiti o ljubavi do starosti

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 11.03.2012 12:50
  • Objavljeno 11.03.2012 u 12:50
ljubav starost

ljubav starost

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Ako ste do šezdesete dogurali u stabilnoj vezi, onda doista znate što je ljubav. Čarobne riječi su tolerancija, kompromis, privrženost i povjerenje

Postoje sretnici među nama kojima nitko živ ne bi dao njihove stvarne godine. No ipak, kada vam netko kaže 'pa vi uopće ne izgledate kao da vam je toliko-i-toliko', možete zaključiti da ta osoba ima predrasude o vašim godinama. Evo, recimo, kad napunite šezdeset i nešto. To je desetljeće života u kojem, po definicijama Svjetske zdravstvene organizacije, počinje starost. No rijetki su šezdesetgodišnjaci (i šezdesetgodišnjakinje) koji će reći da se osjećaju staro.

'Nije istina da se, kada napuniš šezdeset, odjednom osjetiš staro', piše Ann Brenoff, urednica Huffington Posta. U seriji tekstova o tome kako izgledaju iskustva o ljubavi u različitim desetljećima života, njoj je dopao zadatak da podijeli iskustva koje je prikupila kao šezdeset-i-nešto godišnjakinja. 'Nisam izgubila znatiželju u dvadesetima, ambiciju u tridesetima, samopouzdanje u četrdesetima. I imam najozbiljniji plan lijepo živjeti i u devedesetima, kao što su uspjele sve žene u mojoj obitelji prije mene. A prednost i ljepota sedmog desetljeća jest da doista imate mudrost koju možete podijeliti kada se govori o ljubavi. Osobno, šezdesete su me zatekle na dobrom mjestu, u krevetu koji dijelim s muškarcem kojeg volim svaku noć. To ne znači da sam stručnjak za pitanja veza i srca, ali ukazuje da sam naučila osnovne stvari potrebne da bih s nekim dijelila život. Evo glavnih.'

Ne možete promijeniti ljude, ali možete promijeniti kako se prema njima odnosite
Moj je suprug fantastičan čovjek s puno, puno osobina koje bih voljela promijeniti. Uvijek ostavlja vrata perilice za suđe otvorena, u pravilu neće primijetiti da pas grebe po ulaznim vratima, ako se zagledao u neki sport na televiziji. Čarape redovito ostavlja nasred poda u kupaonici. Njegove iritantne mane i moje prigovaranje doveli su nas do točke kada smo otišli na savjetovanje psihologu; očekivala sam da će taj korak pokazati koliko sam bila u pravu i koliko je njegovo vladanje krivo. Međutim, izašla sam s tretmana sa spoznajom da se najbolje usredotočiti na osobine koje su te navele da se zaljubiš u voljenu osobu, a one manje lijepe ostaviti po strani. Sada sama i bez prigovaranja zatvaram vrata perilice, sama vodim psa u šetnju, pokupim čarape i bacim ih gdje im je mjesto. Cijenim to što je uopće voljan prati suđe, što pristaje na psa premda je alergičan na njegovu dlaku, što uopće nosi čarape…

Veze su kao ča-ča ples: nitko ne vodi cijelo vrijeme
U dobrom braku, vodstvo se izmjenjuje. Čarobna riječ je kompromis. Nitko nije uvijek u pravu. Nitko nije uvijek u krivu. Za svađu je uvijek potrebno dvoje, ali dovoljna je jedna osoba da popravi zategnutu situaciju.

Thinkstock

Thinkstock

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock


Za svađu je potrebno dvoje, ali dovoljna je jedna osoba da popravi zategnutu situaciju
Privrženost ima mnoge oblike
Fizička privrženost ima plime i oseke, ali emocionalna privrženost ono je što par čini snažnim. Moj suprug i ja radili smo zajedno prije negoli smo počeli izlaziti i vjenčali se. Najbolji smo prijatelji, najbolji partneri, zajedno smo podigli dvoje fantastične djece. Poznaje me dovoljno dobro da zna da kod mene ljutnju u pravilu slijede suze. Nasmijava me kada sam tužna. Drži mi stranu čak i kada zna da sam u krivu. On je moj plišani medo. I poludjet će kad ovo pročita.

Bez povjerenja, nemate ništa
Imam prijateljicu koja stalno provjerava svog muža. Misli da ima ljubavnicu. Kopa mu po džepovima ne bi li našla račune hotela i restorana. Teško da bih tako mogla živjeti.
Vjernost i povjerenje temelj su svake veze. Mislim da se ljudi koji žive u otvorenim brakovima samoobmanjuju, a oni koji varaju partnere podmukle su kukavice. Ako vam je brak načet, popravite ga. Ako ne možete, zaključite ga. I onda možete krenuti u novu romansu – ali ne prije toga.

Radite kompromise, ali ne na svoju štetu
Kad sam bila mlađa, redovito sam odabirala krive partnere. U međuvremenu sam shvatila da je svatko tko od mene traži stvari koje se protive mojim etičkim načelima – kriva osoba za mene. Ne moramo o svemu misliti isto. Ali slijedite svoj instinkt. Ako vam se čini da je nešto krivo, nemojte to činiti. Tko god od vas traži drukčije, nije pravi čovjek za vas. Kompromisi su neizbježna pretpostavka svake veze. Ali morate znati gdje im je granica.

Voljeti nije dovoljno: morate to i pokazati
Moj suprug i ja svako se jutro budimo s mišlju kako da učinimo jedno drugo sretnima tog dana. Kad se vratim s posla, često me čeka cvijeće. Ja, pak, ne čekam njegov rođendan da mu spremim omiljeno jelo. Ako on pere suđe, ja ga brišem. Ako izgubi mobitel, ja mu ga pomažem pronaći. Kad mojem autu treba promijeniti ulje, on preuzme brigu. Ljubav se rađa bez našeg truda i zasluge. Ali samo o nama ovisi hoćemo li je naučiti pokazati.

O braku treba brinuti
Ponekad se čini da u našim užurbanim i kompliciranim životima najviše pažnje pridajemo problemima. Prečesto u dugim brakovima, čini se da ne razgovaramo ni o čemu, osim o problemima. Ako čovjek nije oprezan, sve što je lijepo, izblijedi. Ono što uvijek treba imati na umu jest: brak je prioritet. Sve drugo je manje važno. Jako volimo našu djecu i uživamo provoditi vrijeme s njima. Ali jednako tako važno je da smo ponekad sami. Ponekad izađemo na večeru ili se na putu kući nađemo kod klupe u parku, pa ostatak puta prošećemo zajedno. Često posudimo film pa se smjestimo pred televizor i zajedno ga gledamo. U takvim situacijama zaključamo sva vrata i uputimo djecu da smiju pokucati samo ako krvare, netko je prestao disati ili nekome gori kosa.

Vaša odlučnost da održite brak jednako je važna kao i s kime ste u braku

Nije lako biti u braku, nemojmo se zavaravati. Odabir pravog partnera velik je dio posla, ali nije sve. Jednako kao što odlučite dijeliti život s određenom osobom, morate donijeti odluku da je opstanak i dobrobit vašeg braka vaš prioritet. Morate smatrati da ne možete van iz sobe dok ne riješite problem: i kada ste u gadnim sukobima, nema uzmaka. Zamislite da su vrata zaključana. I to ograničenje slobode zapravo je dobra stvar.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi