ZDRAVI BIJELI LUK

Što pomaže kod trovanja hranom?

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 02.05.2012 09:57
  • Objavljeno 02.05.2012 u 09:07
češnjak

češnjak

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: thinstock

Češnjak je nezamjenjivi lijek i preventiva pri slučajevima trovanja hranom. Nova istraživanja pokazuju da nema lijeka koji tako uspješno suzbija najčešću bakteriju koja prijeti probavnom sustavu

Češnjak sadrži sastojak koji je 100 puta učinkovitiji u liječenju trovanja hranom od antibiotika, utvrdili su znanstvenici. Njegovo je ime dialil sulfid – ne samo da ima jače, nego i brže djelovanje.

Ovo otkriće otvara vrata novim načinima liječenja trovanja sirovim i obrađenim mesom, odnosno svim probavnim problemima koje uzrokuje bakterija kampilobakter. Nove spoznaje objavljene su u stručnom časopisu Journal of Antimicrobial Chemotherapy, a dr. Michael Konkel o kaže za Daily Mail

'Rezultati su vrlo uzbudljivi, jer pokazuju da taj sastojak ima potencijal smanjiti prisutnost štetnih bakterija u hrani koju jedemo i njezinu okruženju. Jer kampilobakter je najčešći uzročnik tegoba uzrokovanih hranom u Americi, a vjerojatno i u svijetu.'

Simptomi zaraze ovom bakterijom su proljev, grčevi, bol u predjelu abdomena i visoka temperatura. Najčešći slučajevi uzrokovani su konzumacijom sirove ili slabo prerađene peradi, ili pak hrane koja je zaražena zbog obrade na nečistoj radnoj podlozi i nečistim priborom.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi