TOP 10 PO IZBORU GUARDIANA

Što nude najljepši hrvatski otoci?

29.02.2012 u 11:28

Bionic
Reading

Hrvatska je već mnogo puta dobila brojne komplimente od turista, a ljetovanje na hrvatskoj obali Jadrana rijetko koga je ostavilo ravnodušnim. Hrvatski otoci nude sve, od jedrenja, nudizma, skrovitih plaža te zabava koje traju cijeli dan i noć

S više od tisuću otoka, otočića i grebena, od kojih je 66 naseljeno, predivni hrvatski otoci nude sve, od nudističkih plaža do jedrenja na dasci, pa sve do vrhunske ponude vina i tuluma, a britanski The Guardian izdvojio je deset hrvatskih otoka i njihovu jedinstvenu turističku ponudu te piše kako turisti mogu odsjesti u luksuznom hotelu ili pak u romantičnoj kolibi.


Vis – najbolja ponuda lokalne hrane i vina
Vis je bio jugoslavenska vojna pomorska baza te je za turiste bio zatvoren sve do 1989. godine, no čim posljednja vojna podmornica napustila otok i on otvoren za javnost na Vis su pohrlili jahtaši. Vis je sada, kako piše The Guardian, hipi-šik ljetovalište, u lokalnim tavernama nude se dalmatinska riblja jela, a turistima se nude i ribarski izleti na kojima im se pokazuje kako očistiti i pripremiti ribu. Poznat je i po organski uzgojenim vinima, kao što su vugava i mali plavac te rogačici, snažnom alkoholnom piću od rogača, koji u izobilju raste na otoku.

Hvar – najpomodniji otok
Grad Hvar u 16. stoljeću bio je mletačka utvrda, a danas je najpomodniji hrvatski otok. No ako želite upoznati drugu stranu Hvara, zanemarite luksuzne hotele i koktel-barove te krenite na izlet putem krajolika srebrno-ljubičastih polja lavande i vinograda koji se nalaze na obroncima i proizvode baršunasti crveni plavac. Isto tako možete na šetalištu uz more ukrašenog palmama upoznati celebrytije ili se pak brodom otisnuti na izlet do Paklenih otoka. Preporučuje se i boravak u Palmižani, koja je vožnjom brodom desetak minuta udaljena od grada Hvara i nudi pravi boemski doživljaj.

Kornati – povratak prirodi
Kornatski arhipelag raspršen je na 89 otoka, otočića i grebena te je proglašen nacionalnim parkom. Ondje nema tekuće vode, a otoci su krševiti. U prošlosti, njihova oskudna vegetacija korištena je za ljetnu ispašu, a pastiri i ribari iz Murtera gradili su kamene kućice u kojima su boravili, a sada su dostupne za iznajmljivanje te ekološki prihvatljiv odmor. Ribarske kućice nude vodu iz bunara, vanjski tuš, roštilj te niskonaponsku solarnu energiju.

Brač – najbolji za vodene sportove
Zlatni rat, koji se nalazi na južnoj obali Brača, najfotografiranija je plaža u Hrvatskoj te savršena za surfanje na dasci. U blizini je ribarsko mjesto Bol koje, premda je podleglo višejezičnim jelovnicima i mini turističkom vlaku, svejedno zadržao titulu raja za ljubitelje vodenih sportova. Osim jedrenja na dasci, Brač nudi i ronjenje, vožnju kajakom, skijanje na vodi i jet ski.

Mljet – čari netaknute prirode
Tijekom stoljeća Mljet je uspio u potpunosti sačuvati svoje čari, a guste borove šume okružuju njegova dva smaragdno-zelena slana jezera. Mljet je uvijek bio mirno područje, a početkom 12. stoljeća benediktinski svećenici izgradili su samostan na obali jezera. Početkom 20. stoljeća uvezeni su mungosi kako bi smanjili rastuću populaciju zmija. Dok je zapadni, šumoviti dio Mljeta sada nacionalni park, istočna obala nudi prekrasne pješčane plaže.

Rab – najbolji za nudiste
Mnogi smatraju kako se nudizam u Hrvatskoj 'rodio' 1936. kada su lokalne vlasti dale dozvolu kralju Edwardu VIII. i gospođi Simpson da se goli okupaju na plaži Kandarola. No Rab nudi puno više od nudizma. Naime, grad Rab je šarmantni gradić sa srednjovjekovnim građevinama, a na sjeveru otoka nalazi se mjesto Lopar sa svojim predivnim pješčanim plažama.

Murter – najbolji za one koji žele naučiti jedriti
Murter gotovo dodiruje kopno kojim je spojen sa 12 metara dugim pokretnim mostom, a njegova blizina otočićima i hridima Nacionalnog parka Kornati čini ga omiljenom destinacijom jahtaša i jedriličara. Svako ljeto u Jezerima se organizira i škola jedrenja, a tečajevi na različitim razinama traju sedam dana te uključuju rano buđenje, vježbanje jedrenja te predavanja u poslijepodnevnim satima.

Palagruža
Pag – najbolji za tulumarenje na plaži
Dugo poznat po ukusnom paškom siru napravljenom od ovčjeg mlijeka, Pag je hrvatski centar ljetnoga tulumarenja. Plaža Zrće kod mjesta Novalja jedino je mjesto u kojemu klubovi i kafići garantiraju zabavu u trajanju od 24 sata. Dugi ljetni dani završavaju after beach partyjima te se pretvaraju u večernje zabave s gostovanjima poznatih DJ-a.

Palagruža – najbolji za izolaciju
Palagruža se nalazi na sredini Jadranskog mora, na pola puta između Hrvatske i Italije. Na otoku nema građevina osim svjetionika koji je sagrađen 1875. te se nalazi na najvišoj točki otoka. Od svjetionika krivudaju staze koje vode do dviju lijepih šljunčanih plaža, Stare vlake i Velog žala, s plićacima idealnim za kupanje djece.

Lopud – najbolji za jednodnevni izlet
Malen, bez automobila, otok Lopud predstavlja odličan bijeg iz turistički posjećenijeg Dubrovnika. Mjesto koji nešto manje od 300 stanovnika, sagrađeno je u blago zaobljenom zaljevu, a staza kroz gustu i mirisnu vegetaciju za 15 minuta pješačenja dovest će vas do prekrasne pješčane plaže Šunj. U Lopud se iz Dubrovnika za 50 minuta može stići trajektom ili brzim gliserom za 30 minuta. Na Lopudu se može i prenoćiti u malim obiteljskim hotelima.