NEOBIČNE ČINJENICE

Što niste znali o muškarcima i seksu

25.11.2008 u 15:07

Bionic
Reading

Vjerovali ili ne, muškarci se zaljubljuju brže od žena, skloniji su ilegalnom seksu i seksu na javnim mjestima, hormon oksitocin povećava njihovo povjerenje u partnericu, a kada dobiju dijete, pada im razina testosterona

Uobičajeno je mišljenje da su muškarci, kada je seks u pitanju, manje komplicirani, jednosmjerni te da je njihova želja za reprodukcijom jasna i da oko nje nema baš velikih tajni.

Zapravo, ustaljeno je mišljenje da je muškarcu dovoljno baciti kost i on će odmah zagristi. No, nisu ni oni baš tako jednostavni, a i na njih utječu hormoni.

Evo nekoliko istina o muškarcima, seksu, preljubu, hormonima.

Oksitocin djeluje i na muškarce
Kada se govori u oksitocinu, obično se spominje njegov utjecaj na žene prilikom seksa. No istraživanja su pokazala da taj hormon i te kako utječe na muškarce. Naime, oksitocin kod njih izaziva osjećaj povjerenja prema partnerici. Švicarski istraživači dali su jednoj grupi muškaraca da udahnu sprej pun oksitocina, a drugoj grupi obični placebo. Muškarci iz prve grupe toliko su vjerovali svojim partnericama da su im čak dali novac za rizična ulaganja na burzi, dok iz druge grupe nisu ni pomišljali na takav potez.

Muškarci i testosteron
Smatra se da je visoka razina testosterona dobra za seksualni nagon muškarca. No, najnovija istraživanja pokazuju da se oni s višom razinom testosterona rjeđe žene, češće razvode i da su u braku skloniji zlostavljanju.

Dužina penisa može se vidjeti po dužini prstiju?
Sveučilište u Liverpoolu provelo je istraživanje o vezi dužine prstenjaka i dužine penisa. Zaključili su da su obje dužine u izravnoj vezi s količinom testosterona koju je muškarac primio kao dijete u majčinoj utrobi. Ako je prstenjak kod muškarca duži od kažiprsta, onda znači da je primao normalnu količinu testosterona u maternici. Ako je kraći od kažiprsta, onda razina testosterona nije bila dostatna.

Muškarci vole neobičan seks
Kada se radi o sklonosti neobičnom, javno neprihvaćenom ili ilegalnom seksu, muškarci su nadjačali žene omjerom 20:1. Razlozi njihove naklonosti takvom seksu mogu biti biološke, psihičke ili sociobiološke prirode. No, nijedan od tih razloga ne može nam sa sigurnošću objasniti zašto postoji tako velika razlika.

Muškarci se zaljubljuju brže od žena
Kada se govori o zaljubljivanju, žene se opisuje kao nekontrolirane, zatreskane do ušiju i smušene, dok su muškarci smireni i sabrani. Najnovija istraživanja mozga pokazuju da muškarci imaju daleko više aktivnosti u području mozga koje je zaduženo za vizualnu obradu, pogotovo obradu lica, nego žene. Dakle, pojavom privlačnog ženskog lica u pravo vrijeme, muškarca preplavljuje osjećaj zaljubljenosti i romantike, što dovodi do ekspresnog zaljubljivanja.

Obiteljski život utječe na testosteron
Istraživanje iz 2001, koje je provela poznata klinika Mayo, pokazalo je da se kod muškaraca koji su posvećeni obitelji smanjuje razina testosterona. Zanimljivo, očevi najveći pad tog hormona dožive kada im se rodi dijete, a pogotovo kada dijete drže na rukama.

Može li pražnjenje crijeva dovesti do orgazma?
Istraživanje iz 2002. zabilježilo je slučaj muškarca koji je prilikom vršenja nužde imao reakciju nalik orgazmu. Prilikom i nakon obavljanja nužde, njegovo tijelo je prošlo potpuni orgazmički ciklus. Otkucaji srca povećavali su se kako se približavao klimatskom vrhuncu, nakon čega je uslijedilo opuštanje i na koncu ekstremni umor.