ZLATNA PRAVILA

Što nikako ne smijete raditi kada vam izrastu sijede

26.12.2013 u 09:21

Bionic
Reading

Bez obzira jesu li vam se prve sijede pojavile u ranim dvadesetima ili tek u pedesetima, ta promjena nerijetko vrlo lako izbaci iz takta. Svatko si bar jednom postavi ključno pitanje – treba li prekrivati sijede ili ih pak ponosno pokazivati. Ako ste ih odlučili dobro prekriti, evo što nikako ne biste smjeli raditi

Čupanje sijedih vlasi
Možda ovo već znate, no nije naodmet ponoviti – od čupanja sijedih vlasi uopće nema koristi. Iako čupanje vlasi ne može povećati broj folikula koje imamo te zbog toga okolne vlasi neće posijedjeti, čupanje može traumatizirati folikulu, a ponavljanje te traume nikako nije preporučljivo. Ako pak imate sijede kojih se jednostavno i brzo morate riješiti, onda ih radije pažljivo odrežite, piše Huffington Post

Niste razmotrili sve opcije bojanja
Ako ste odlučili prekriti sijede vlasi bojanjem, stručnjaci savjetuju da prije toga postavite sljedeća tri pitanja: koje su moje mogućnosti bojanja (odnosno možete li koristiti trajnu boju ili boju bez amonijaka), kakav je način održavanja odabrane boje te može li se što učiniti kako bi se produljio rok trajanja boje.

Drugo pitanje osobito je važno za žene koje ne mogu skoknuti do frizera svaki put kad im je potrebno bojanje. Osim toga, pramenovi su odličan način da se započne s bojenjem s obzirom na to da se pomiješaju sa sivim vlasima pa se ne može točno odrediti što je obojani pramen, a što sijeda kosa. Varijacija tonova također pruža više mogućnosti stiliziranja sijede kose.

Pretjerujete s trajnom bojom kod kuće
Preljevi, olovke i puderi čija se boja s pranjem polako ispire dobra su solucija za prekrivanje sijedih vlasi. Ta solucija je manje štetna za kosu te se čini kao sigurnija alternativa od bojanja trajnom bojom. No prije nego što počnete s prikrivanjem sijedih kod kuće provjerite jesu li ti proizvodi bez amonijaka i peroksida. Najbolje su boje one na biljnoj bazi jer ne sadrže štetne kemikalije. Preljevi su pak odličan način da započnete s bojenjem – ne samo da ćete prekriti sijede, već će dati kosi sasvim novi sjaj. A kako se preljev postupno počne ravnomjerno ispirati nakon 28 šamponiranja, neće imati uočljiv izrast.

Zaboravljate koristiti regenerator
Sijeda kosa vrlo često može biti gruba i poprilično čvrsta, tako da je, prema savjetima stručnjaka, regenerator vrlo bitna stavka u njezi kose sa sijedim vlasima. Kako biste spriječili prirodno grubu sijedu kosu, nanosite kvalitetan regenerator pri svakom pranju.

Zanemarujete važne vitamine, minerale i proteine u prehrani
Istraživanja su pokazala da sijedu kosu vrlo često može izazvati nedostatak vitamina B u prehrani, a stručnjaci vjeruju da je zdrava i uravnotežena prehrana podjednako važna za zdrav izgled kose, kao i za zdrav izgled kože. Za doručak i ručak svakako bi trebalo konzumirati proteine jer je dostupna razina energije za tkivo kose najniža u jutro, zatim piti dovoljne količine vode te odabrati zdrave grickalice poput jogurta, orašastih plodova i voća.