UNIŠTIT ĆETE JE

Što nikako ne biste smjeli sušiti u sušilici

21.11.2015 u 09:23

Bionic
Reading

Iako nema sumnje da sušilica štedi dragocjeno vrijeme, neki komadi nikad ne bi trebali završiti u njoj. Ako želite izbjeći uništavanje određenih odjevnih komada ili obuće, stručnjaci savjetuju koje predmete nikad ne biste smjeli staviti u sušilicu

Vuna, svila, lan materijali su kojima definitivno nije mjesto u sušilici pa stoga pažljivo čitajte etikete o sastavu da zbog nepažnje ne ostanete bez omiljenog odjevnog predmeta.

Kupaći kostimi

Iako ovaj odjevni komad može podnijeti vrućine, jake temperature u sušilici učinit će da se rastezljivi materijal u kupaćim kostimima skroz uništi. Male količine spandeksa koji se uglavnom može naći u trapericama moćna sušilica neće uništiti.

Hulahopke i tajice

Ovi komadi od delikatnog materijala smanjit će se u navali topline sušilice, dok će se prilikom okretaja u sušilici najvjerojatnije zaplesti.

Tepisi s gumenom pozadinom

Ovakvi tipovi tepiha koji se uglavnom mogu naći u kupaonicama u sušilici će doživjeti loš scenarij. Gumena pozadina tepiha neće moći izdržati toplinu sušilice zbog čega se može i raspasti. Osim toga, pregrijavanje gume u sušilici može izazvati i požar.

Tkanine s ukrasima

Ovdje se osobito misli na šljokice i kamenčiće koje uglavnom krase svečane haljine. Bubanj pokrenute sušilice može uzrokovati ozbiljno oštećenje ovakvih tkanina istovremeno uništavajući i ostale predmete koje ste odlučili staviti u sušilicu.
Mnogo je bolja opcija prirodno sušenje ovih delikatnih odjevnih predmeta. Kako biste ubrzali sušenje svoje svečane haljine s dodacima šljokica i kamenčića, omotajte je u ručnik kako bi se upila voda, a samim time ubrzao sam proces sušenja.

Grudnjaci

Vrućina sušilice i njezini okretaju, učinit će da vaši grudnjaci izgube sav elasticitet koji imaju te oblik. Osim toga, prirodno sušenje grudnjaka u visećem položaju uzrokovat će njihovo istezanje. Stručnjaci stoga savjetuju da grudnjake sušite u horizontalnom položaju.

Odjevni komad s upozorenjem na etiketi

Iako se ovo čini sasvim očito, osobe koje imaju dugogodišnji staž u pranju ponekad u sušilicu jednostavno bace neke odjevne predmete bez prethodne provjere etikete i upozorenja koji se na njoj nalaze. Primjerice, odjevni komadi od svile i vune u većini slučajeva ne bi se trebali naći u perilici ni sušilici za rublje.
Ako je preporučeno prirodno sušenje, preporučeno je s dobrim razlogom. Na taj način očuvat ćete izrazito osjetljive tkanine i spriječiti njihovo smanjivanje i uništavanje.

Tenisice za trčanje

Toplina sušilice učinit će da se guma tenisice smanji, upropastiti postavu i oslabiti ljepilo koje spaja materijale. Tako će čvrste tenisice za trčanje postati slabe i beskorisne. Međutim, tenisice koje nisu za sportsku upotrebu odnosno ne zahtijevaju ozbiljniju njegu, mogu se naći u sušilici uz par ručnika na hladno sušenje.