POSTOJE I ALTERNATIVE

Što nam čine grickalice bez kojih je teško gledati tekme?

12.06.2014 u 11:05

Bionic
Reading

Bez obzira jeste li zadrti nogometni fan i uzeli ste godišnji zbog utakmica na Svjetskom prvenstvu ili ćete se solidarizirati s ekipom, vjerojatno ćete popiti koje pivo i grickati ukusne, ali nezdrave grickalice. Ipak, uzmete li u obzir koliko utakmica je pred nama, ta je količina nezdrave hrane poprilično velika

Čips, kikiriki, kokice ili malo konkretnija hrana poput ćevapa, kobasica te ostale brze hrane lako vas mogu koštati kojeg kilograma viška nakon što 13. srpnja bude odigrana posljednja utakmica na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Brazilu. Dodate li tome najomiljenije hladno piće u takvim trenucima, pivo, lagana nelagoda nakon vlastitog odraza u ogledalu je zagarantirana.

Naravno, kada igra naša repka, zaista si čovjek treba dopustiti uživanciju i ne brinuti se zbog nekoliko piva ili vrećice čipsa. No zaista nije na odmet pripaziti s nezdravom hranom tijekom cijelog Svjetskog nogometnog prvenstva jer opće je poznato da kile lako idu gore, a neumoljive su kada ih želimo izgubiti. I još važnije od toga je to što su grickalice i takva pića u većim količinama zaista loši za naše zdravlje. Od svih nogometnih utakmica prosječni fan vjerojatno će ih pratiti dvadesetak. Zamislite sada koliko je to piva, čipsa te ostale nezdrave hrane i alkohola.

Ako vam se na prvu ne čini da je to baš tako strašno, evo jednog primjera s omiljenom grickalicom, čipsom, i pivom, praktički zaštitnim znakom nogometnih utakmica. Čips je jedna od onih namirnica s minimalno ili gotovo uopće nema prehrambenih vrijednosti. To je jednostavno slani škrob pržen u ulju, pun masti, kalorija, natrija i ugljikohidrata. Povrh svega, čips sadrži akrilamid, kancerogeni sastojak koji se oslobađa kada se hrana prži na visokoj temperaturi. Oko 100 grama čipsa ima čak 560 kalorija i 40 grama masti. Uzmete li u obzir da ćete 100 grama čipsa bez problema pojesti već za vrijeme prvog poluvremena (i ranije), a da je to kalorijska vrijednost prosječnog obroka, jasno je da ste pretjerali.

Ako pak tome dodate dvije krigle piva, u kojemu će uživati većina navijača, u organizam ćete unijeti kalorija za još jedan solidan obrok. I samo s te dvije poslastice pojeli ste dva ručka. Sada tome dodajte dvadesetak kasnih večeri i takvih obroka pa je jasno da ćete se čuditi kako se taj višak kilograma stvorio 'preko noći'.

Nogomet je zasigurno najvažnija sporedna stvar na svijetu, to nitko neće ni pokušati osporiti, ali nakon večerašnje tekme u idućim vatrenim druženjima ispred TV-a pokušajte smanjiti unos nezdrave hrane i pića ili ih zamijeniti zdravijim alternativama.

Ukoliko želite grickati baš nešto slano, najmanje su zlo kokice pečene na malo ulja s prstohvatom soli. Svakako izbjegavajte one pripremljene u mikrovalnoj bez obzira što je to brži način jer su u pravilu prekrivene konzervansima, solju i hidrogeniziranim uljima (koja su poznata i kao transmasti). Ostale opcije mogu biti bademi i slični orašati plodovi, čips od jabuke ili čak kelja (jako zdrava opcija). Čak je pametnije rashladiti se voćnim sladoledom ili nekom domaćom poslasticom. Budući da su dobra atmosfera i druženje s ekipom ispred TV-a gotovo pa nezamislivi bez hladnog piva, to je grijeh koji si možete dopustiti.