ISTO ZA SVE

Što može pokrenuti alergiju kod ljubimaca

04.04.2017 u 15:51

Bionic
Reading

Sezonske alergije već su zahvatile mnoge pa trljaju crvene nosove i oči, no i naši ljubimci možda pate od istih problema

Ljubimci mogu, kao i ljudi, patiti od sezonskih alergija, no to nije sve što ih može mučiti. Životinje mogu biti alergične na niz stvari – od buha do hrane.

Prvo morate prepoznati postoji li nekakav problem. Alergije kod životinja često izazovu svrbež pa ako primijetite da vam se ljubimac trlja o namještaj ili češe više nego inače, ili ako mačka pretjeruje s osobnom higijenom, možda je vrijeme za posjet veterinaru.

Veterinar će eliminirati druge moguće uzroke netipičnog ponašanja te možda prepoznati o kojoj se alergiji radi. Najmanje što može učiniti je preporučiti vam nešto što će ljubimcu olakšati potrebu za češanjem.

Buhe

Mačke i psi česte su žrtve buha. Ugrizi tih malih nametnika mogu izazvati alergiju. Ljubimci podložni takvim problemima bit će izrazito osjetljivi na slinu buha. To je još samo jedan u dugom nizu razloga zašto je važno zaštititi svog ljubimca od parazita.

Grinje

Baš kao i ljudi, životinje mogu biti alergične na grinje. Ljubimca je najbolje udaljiti od izvora grinja, a njega baciti jer se taj problem znatno lakše sprečava nego rješava.

Hrana

Ponekad neka hrana kod životinja izazove alergijsku reakciju. Veterinar će znati kako to provjeriti kratkom pokusnom prehranom ili možda nekim detaljnijim testovima.

Ljubimci koji pate od alergija na neku hranu često cijeli život trebaju posebnu prehranu.

Sezonske alergije

Polen, plijesan i druge stvari koje lete zrakom mogu izazvati alergiju kod ljubimaca. U takvim se slučajevima koristi dugoročna terapija i/li injekcije.

Druge životinje

U nekim rijetkim slučajevima ljubimci mogu biti alergični na druge životinje. Možda se radi o psećoj prhuti ili nečemu što mačka ima u dlaci ili na koži.

Psi su, doduše, češće alergični na mačke, no nemojte se iznenaditi ako je ljubimac možda čak alergičan na vas.

YouTube Autor: YouTube