ZDRAVI OPREZ

Djeca nisu svjesna rizika koji preplašeni pas predstavlja

29.03.2017 u 15:39

Bionic
Reading

Svakome je jasno da nije pametno prići psu koji očito pokazuje znakove bijesa, no ono što mnogima nije jasno je da strah kod pasa može dovesti do agresije

Čak i djeca znaju prepoznati bijes kod pasa, no ono što ne znaju je da preplašeni pas također predstavlja rizik.

Doktorica Sarah Rose i Grace Aldridge napravile su istraživanje čiji rezultati ukazuju da su u Velikoj Britaniji najčešće žrtve psećeg ugriza djeca. Najčešće se radi o djeci mlađoj od deset godina.

Istraživanje je testiralo dvije grupe djece u dobi između četiri i pet godina, te šest i sedam godina. Sva djeca su pogledala 15 kratkih snimki i 15 fotografija raznih psećih ponašanja.

Rezultat je pokazao kako djeca znaju prepoznati bijes, sreću  i strah kod pasa. Djeca su najbolje raspoznavala bijes kod pasa i znala su da takvim životinjama nije pametno prići. No, kad su u pitanju bili sretni ili preplašeni psi, djeca se nisu libila krenuti prema njima.

'Mala djeca prilično su dobra u prepoznavanju psećeg raspoloženja, no ne razumiju da nisu sigurna u blizini prestrašenih pasa. Djeca nisu svjesna da se može dogoditi problem ako priđu preplašenom psu. To bi trebalo pomoći u kampanji koja pokušava smanjiti broj psećih ugriza', rekla je doktorica Sarah Rose.

YouTube Autor: YouTube