ZLATA VRIJEDNI SAVJETI

Što morate znati o make-upu?

17.03.2013 u 10:23

Bionic
Reading

Mnoge tinejdžerice sklone su pretjerivanju u količinama nanošenog make-upa, a napadna šminka ne dopušta mladenačkoj koži disanje

TV voditeljica Antonija Blaće otkrila je u jednom intervjuu kako je izgledalo njezino tinejdžersko eksperimentiranje sa šminkom.
'To je na početku izgledalo ovako: puno pudera i puno crne olovke! Ali to je kratko trajalo. Danas se šminkam manje nego u drugom srednje. To je stvarno blesavo, ali cure to rade i onda nauče, pa prestanu', prisjetila se simpatična Antonija.

Evo o čemu treba voditi računa svaka tinejdžerica:

Slavna make-up stručnjakinja Bobbi Brown smatra da svatko mora pronaći ono što je lijepo na njegovom licu te to istaknuti. Za dotjeran izgled u teen godinama dovoljna je kvalitetna crna maskara, korektor koji je savršeno prilagođen boji kože te sjajilo za usne u prirodnim tonovima. Tu treba pridodati i laganu hidratantnu kremu prilagođenu mladenačkoj koži s UV zaštitom.


Šminka ne bi trebala biti teška, zato izbjegavaj velike količine make-upa na licu. Koža je u mlađem dobu sklona miteserima i aknama, pa nemoj nanositi debele slojeve pudera i redovito čisti lice prije spavanja. Na problematičnoj koži nijedna šminka ne izgleda dobro, a i redovitim čišćenjem ulažeš u ljepotu i vitalnost kože koja će izgledati lijepo i godinama koje su pred tobom. Kako bi odabrala pravu boju korektora, ruža ili pudera u prahu, važno je tester proizvoda prethodno isprobati na koži. Mladim djevojkama se ne preporuča tekući puder, pa potraži puder u kamenu s antibakterijskim djelovanjem ako imaš problematičan ten. Odličan je izbor i tzv. mineralni puder ili puder u pjeni koji ne zatvara pore. Ako to tvoj ten dopušta, možeš samo nanijeti korektor na problematične dijelove.

Ako se pojavio neželjeni prištić, evo kako ćeš ga prekriti: jagodicom srednjeg prsta ili malim kistom prijeđi preko korektora u sticku te ga umoči u puder u prahu i prekrij prištić.

Make-up na očima za svaki dan neka bude što prirodniji - stilske ekstravagancije ostavi za večernje izlaske. Sjenila u svjetlijim nijansama idealna su za tinejdžerice jer otvaraju pogled i nisu napadna kao ona tamnija paleta boja. Maskaru možeš nanijeti u nekoliko slojeva, no ne pretjeruj kako ne bi dobila efekt slijepljenih trepavica - tu ti može pomoći npr. češalj za razdvajanje trepavica. Uz rub gornjih trepavica na kapku stavi malo olovke za oči kako bi naglasila pogled. Naravno, u umjerenim količinama jer ocrtavanje cijelog oka olovkom će ga vizualno smanjiti.

Na usne nanesi sjajilo ili balzam - intenzivni ruževi nisu dobar izbor za dnevni teen make-up. Za večernji izlazak možeš se odvažiti i za jači make-up, ali zapamti da, ukoliko istakneš oči, ne treba naglasiti usne i obratno. Bobbi Brown savjetuje: 'Za tinejdžerice ne preporučujem tamne i matirane ruževe. Bolji izbor je sjajilo s mrvicom ružičaste ili boje mesa koja izvrsno pristaje svim nijansama tena.'

Odlazak na spavanje bez skidanja šminke može prerasti u lošu naviku koja će kožu skupo stajati. Koliko god da si umorna, nikad nemoj zaboraviti skinuti make-up prije nego se baciš u krevet.