KAKO DALJE

Što kad nas prijatelj iznevjeri

31.01.2012 u 10:51

Bionic
Reading

Povjerenje je itekako važno u prijateljskom odnosu, pa jako boli kad nas prijatelji povrijede, odnosno kad nas iznevjere

Naravno, ako je vama nešto povjereno i zamoljeni ste da šutite o tome, morat ćete se suzdržati. Dovoljno je postaviti se u kožu osobe koju su iznevjerile bliske osobe.

Teen zvijezde Selena Gomez i Taylor Swift godinama su vrlo dobre prijateljice, a ključ je upravo u povjerenju.

'Taylor je jedna od onih osoba kojoj možete sve reći, a znate da će to zauvijek ostati tajna. Uvijek je spremna dati prijateljski savjet', kaže Selena Gomez.

Doista, ima li što gore nego saznati da nas je bliski prijatelj ili prijateljica iznevjerila, npr. odao/la dobro čuvanu tajnu?

Uf, najradije biste joj/njemu svašta rekli i dođe vam da više nikad ne progovorite s tom osobom! Ipak, polako! Duboko udahnite jer ponekad sve to treba uzeti s velikom rezervom i nikako ne treba žuriti sa zaključcima.

Naravno, takav scenarij nije neuobičajen: prijatelju ili prijateljici povjerili ste nešto i zamolite ih da o tome nikome ne kažu nijednu riječ. Međutim, iz nekoliko izvora saznate da vaša tajna više nije uopće tajna! Dakako, to vas je toliko povrijedilo da boli jer svi o bruje o vašoj povjerljivoj informaciji, a najgore od svega jest što vas je osoba od povjerenja izigrala.

Što napraviti u ovakvoj situaciji?
Prije svega, ispitajte jesu li zbilja vaša prijateljica ili prijatelj izbrbljali ono što ste im u povjerenju rekli, odnosno nemojte odmah vjerovati svemu što čujete. Možda ste još nekome to ispričali (a zaboravili ste) i oni su to proširili dalje. Takve stvari se događaju, zato oprezno s iznošenjem optužbi.

No u slučaju da su vas zbilja vaš prijatelj ili prijateljica izdali, morat ćete obaviti ozbiljan razgovor. Pitajte je/ga zbog čega je to napravila jer, ukoliko se radi o nečemu što ste joj/mu povjerili, a čime npr. zapravo radite protiv sebe te je riječ o ozbiljnom problemu, dobar prijatelj ili prijateljica osjetit će potrebu da vas zaštiti i da vam pomogne.

Iako boli kad prijatelj ili prijateljica izigraju naše povjerenje, razgovor koji će raščistiti te probleme bit će vrlo koristan i prijateljstvo će se, nakon što prebrodite krizu, održati.