ZNAŠ LI...

Što je Svalbard?

14.12.2009 u 07:28

Bionic
Reading

Iako u našem jeziku naziv podsjeća na svadbu, ovaj pojam, dakako, nema nikakve veze s tim

Svalbard je otočna skupina u Arktičkom oceanu sjeverno od kopnene Europe i na otprilike pola puta od Norveške do Sjevernog pola. Najsjeverniji je dio Kraljevstva Norveške. Tri otoka su naseljena.

60 posto Svalbarda pokriveno je glečerima i snijegom, ali Sjevernoatlantska struja ublažuje arktičku klimu i održava okolne vode plovnima veći dio godine.

Glavni grad je Longyearbyen.

Na Svalbardu nema nezaposlenih, a većina stanovnika je mlada jer je skrb za stare ondje preskupa. Ondje dolaze mladi iz svih krajeva svijeta, bilo studirati, bilo raditi. Norveška državna ugljenska kompanija zapošljava blizu 60 posto norveškog stanovništva na otočju.

Na Svalbardu je smještena i tzv. banka sjemenja, odnosno zbirka sjemenja iz svih dijelova svijeta. Sjemenje je smješteno ispod permafrosta (trajno zamrznuto tlo) u planini, s oklopnim vratima i zidovima od armiranog betona debelim jedan metar. Sjemenje koje se u takvim uvjetima zamrznulo moći će se sačuvati više stotina godina, a neko i tisućama godina.

U ovoj rubrici svaki tjedan možeš pročitati neku zanimljivost ili otkačenu činjenicu kojom možeš iznenaditi svoje vršnjake, ali i one puno starije!