ZNAŠ LI...

Što je SFeraKon?

26.04.2010 u 07:24

Bionic
Reading

SFeraKon je najstarija i najveća hrvatska znanstvenofantastična konvencija koju organizira Društvo za znanstvenu fantastiku SFera iz Zagreba

Prvi organizirani skupovi ljubitelja znanstvene fantastike u Zagrebu počeli su još ranih sedamdesetih u obliku tzv. sajmova ZF-a u Galeriji Studentskog centra, koji su ubrzo prerasli u veće manifestacije na razini čitave bivše države, pod nazivom YUcon.

Od 1995. započinje suradnja organizatora s Elektrotehničkim fakultetom (danas Fakultet elektrotehnike i računarstva), koji u svojim prostorima ugošćuje sve naredne SFeraKone.

Uvriježeno je da SFeraKon svake godine počinje u petak najbliži danu 23. travnja. 2008. godine obilježeno je 30 godina održavanja SFeraKona.

SFeraKon je tijekom godina ugostio niz zanimljiv osoba koje se bave SF-om, kao što su britanski pisac James Gunn (bio je gost davne 1983. godine), potom Bob Shaw, Sam Lundwalla i Joe Haldemana.

Tema ovogodišnjeg SFeraKona je bila retro znanstvena fantaskika, s posebnim naglaskom na 'steampunku' i 'space operi', a počasni gosti bili su Ian McDonald i Milena Benini.

U ovoj rubrici svaki tjedan možeš pročitati neku zanimljivost ili otkačenu činjenicu kojom možeš iznenaditi svoje vršnjake, ali i one puno starije!