Ljepota iznutra prema van

Što je kolagen i zašto je tako važan?

31.08.2020 u 08:51

Bionic
Reading

Brojne žene nakon 25. godine primjećuju prve promjene na licu. Koža više nije tako čvrsta, hidratizirana i elastična, a pojavljuju se i prve bore. Iako je to posve normalno, pogled u ogledalo za neke uskoro postane prava noćna mora. No, ako znamo zašto uopće dolazi do starenja kože, taj proces možemo usporiti i koži vratiti njen sjaj

Što je glavni razlog starenja kože?

Starenje kože ovisi o više čimbenika. Genetika, njega kože, izloženost suncu, onečišćenje okoliša i naše prehrambene navike. Sve to ima utjecaj na izgled naše kože. Pored toga, nakon 25. godine počinju se mijenjati procesu u našem tijelu, odgovorni za našu kožu. Pritom najveću ulogu ima kolagen.

Što je kolagen?

Je vrlo važan protein, jedan od ključnih graditelja naše kože, mišića, kostiju, zubi, tetiva i ostalih tkiva u našem tijelu. Radi se o bjelančevini s dugim lancima, sastavljenoj od različitih aminokiselina i zapravo predstavlja vrlo velik dio ljudskog tijela. Važan je graditelj staničnih stijenki i međustaničnog prostora te doslovno drži cijelo tijelo zajedno, a osim toga utječe na elastičnost ligamenata i kože te na čvrstoću noktiju i kose, a posebnu ulogu igra i u hormonalnoj ravnoteži. Problem nastane jer ga, prema raznim istraživanjima, tijelo nakon 25. godine ne može više tako intenzivno proizvoditi. Posljedice su sve češće na našem tijelu, a najviše se vide na koži. Ona više nije toliko sjajna, već je upala, suha i puna bora.

Kako možemo pomoći tijelu u stvaranju ove važne bjelančevine?

Nije baš jednostavno. Recept je ovakva:

  • počnemo jesti zdravu hranu punu vitamina C, aminokiselina i mineralna
  • moramo spavati barem 8 sati dnevno
  • puno se gibati
  • povrh svega moramo izbjegavati sunčeve zrake, alkohol, cigarete, stres i negativne ljude.

Naravno, većina nas, zbog ubrzanog tempa života, ne može pratiti ove smjernice, zbog čega pribjegavamo jednostavom rješenju … uzimanju dodataka prehrani. To je sasvim u redu. No, prije nego počnete uzimati razne dodatke prehrani, dobro je znati koje uopće odabrati.

Dilema: kolagen kapsule ili tablete – kakva je razlika?

Tablete su stvrdnuti mikronutrijenti koji obično sadrže određene aditive i veziva koja sve to drže zajedno. Za njih je značajno da se sporije i nejednakomjerno apsorbiraju i zato je potrebno duže vremena da počnu djelovati. Njihovo djelovanje je obično nešto slabije jer apsorpcija tableta može biti manja od one u kapsulama. Naime, kapsula koja štiti makronutrijente se rastopi i oni odmah ulaze u krvni tok. To je razlog zašto kapsule djeluju brže.

Prema tome, možemo zaključiti da je logičnije odabrati kolagen kapsule, a ne kolagen tablete. Postoji još jedna mogućnost u obliku praška …

Kolagen za piti

Iako svi dodaci prehrani imaju isti cilj – doći u krvni tok – u zadnje vrijeme se na tržištu često mogu naći i tekuće inačice. Njihov nedostatak je u tome što su najčešće vrlo neugodnog okusa, zbog čega se većina često odluči za kolagen tablete ili kapsule.

Kolagen za piti obično također sadrži i čitav niz ostalih tvari koje već same po sebi utječu na izgradnju ove važne bjelančevine.

Za bolju apsorpciju obično sadrži kolagen vitamin C

Ako ćete uspoređivati različite dodatke prehrani za kožu, ustanoviti ćete da često sadrže vitamin C. Ni kolagenski dodaci prehrani nisu nikakav izuzetak. Naime, bez tog vitamina ništa ne funkcionira kako treba. Vitamin C nije važan samo za imunološki sustav, već i za elastičnost kože.

Stoga obično sadrži kolagen vitamin C, jer on u znatnoj mjeri utječe na apsorpciju koja je kod dodataka prehrani te vrste od ključnog značaja. Prema istraživanjima najbolju apsorpciju ima …

Hidrolizirani kolagen

Razlog tome nalazi se u postupku u kojem se dugački lanci aminokiselina razbijaju na manje dijelove – peptide, koji su toliko maleni da jednostavno prolaze kroz stijenke crijeva u krv.

Hidrolizirani kolagen je svakako bolja investicija od kolagen tablete ili kapsule, koje sadrže dugačke proteinske lance. Usprkos tome, ostaje jedna velika poteškoća.

Većina proizvoda na našem tržištu napravljena je na način da nadomještaju izgubljeni ovaj vrlo važan protein čime si zapravo radimo medvjeđu uslugu. Naime, naše tijelo time ne dobije sve što mu je potrebno za kvalitetnu proizvodnju vlastitog proteina.

Osim toga, svi kolagenski dodaci su napravljeni od životinjskih ostataka, što – priznajmo – nije baš primamljivo.

No, postoji jedno bolje rješenje …

Dodatak prehrani Kolagen UP

Srećom, na tržištu postoji inovativni proizvod Kolagen UP kojeg je uz pomoć stručnjaka razvilo slovensko poduzeće Malinca. Sastojci su u potpunosti veganski, a osim toga proizvod je iz ekološke proizvodnje te bez glutena, laktoze i bilo kakvih sladila i šećera, što je važna informacija za sve koji žele izbjeći unos tvari tih vrsta u svoje tijelo. Proizvod je posve bez okusa.

Kolagen UP omogućava tijelu da samostalno proizvodi svoj iznimno važan graditelj i to pomoću aminokiselina i prirodnih biljnih ekstrakata, podržanih od strane brojnih studija koje ukazuju na pozitivne učinke na procese u tijelu.

Znate li što je najbolje od svega? To da ne utječe samo na kožu. Možete se pozdraviti s krhkim noktima i suhom, oštećenom kosom, te zalježeti dobrodošlicu najboljoj antiage njezi za ljepotu – njezi koja dolazi iznutra i vidi se izvana. Osim toga, vaši zglobovi, zubi i kosti će vam također biti neizmjerno zahvalni.

Ljepota iznutra prema van …

Dakle, ako se želite zaista pobrinuti za sebe, ne trebate piti praške od životinjskih ostataka, a ne trebate pretjeravati ni sa skupim kremicama i upitnim domaćim tretmanima. Naravno, važna je i vanjska njega, ali zdravlje, ono pravo zdravlje, a s njime i ljepota, počinje u tijelu – ako mu ponudimo ono što mu je potrebno. Toga su u poduzeću Malinca bili itekako svjesni prilikom razvoja ovog odličnog proizvoda.

Na neki način su svi u pravu kad kažu koliko je za kožu važan kolagen. I ne samo za kožu, već i za opće zdravlje. No, ono što mnogi ne znaju je da ga s pravim poticajem tijelo u dovoljnoj mjeri može proizvesti samo.

Ako želite isprobati Kolagen UP i prirodnim putem pomoći tijelu doći do mladolikog izgleda, možete ga dobiti na web stranici www.malinca.hr/kolagen-up