ZNAŠ LI...

Što je kiborg?

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 12.04.2010 07:32
  • Objavljeno 12.04.2010 u 07:31
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Generalno, kiborg je osoba s bioničkim iliti robotskim implantatima

Kiborg je kibernetički organizam koji se sastoji od umjetnih i prirodnih dijelova, ili, kako na to danas najčešće vidimo, organizam koji ima poboljšane sposobnosti zahvaljujući tehnologiji.

Fikcijski kiborzi prikazani su kao spoj organskih i sintetičkih dijelova i često zapravo predstavljaju pitanje razlike između čovjeka i stroja - u smislu morala, slobodne volje i empatije. Mogu biti prikazani kao vidljivi mehanizmi (npr. Borg iz 'Zvjezdanih staza') ili kao skoro neprimjetno različiti od ljudi.

Često imaju fizičke i/ili psihičke sposobnosti daleko razvijenije od ljudskih. Stvarni kiborzi su češće ljudi koji koriste kibernetičku tehnologiju da poprave ili nadvladaju fizičke i psihičke nedostatke vlastitog tijela.

Tipičan primjer stvarnog kiborga bio bi, na primjer, čovjek s montiranim pejsmejkerom ili inzulinskom pumpom. Neki teoretičari čak uzimaju kontaktne leće i slušne aparate kao primjere poboljšavanja čovjekovih sposobnosti uporabom tehnologije.

U ovoj rubrici svaki tjedan možeš pročitati neku zanimljivost ili otkačenu činjenicu kojom možeš iznenaditi svoje vršnjake, ali i one puno starije!

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi