ZNAŠ LI...

Što je falafel?

07.12.2009 u 07:09

Bionic
Reading

Što misliš – je li ovo pojam iz gastronomije, biologije, geografije ili kemije? Hm, razmisli malo, a onda saznaj o čemu se zapravo radi

Falafel su kuglice od boba ili slanutka, raznih biljaka i začina. Još ga se naziva i vegetarijanskom verzijom čevapčića!

Porijeklo ovog vegetarijanskog specijaliteta seže daleko u prošlost. Danas ga se u Izraelu smatra nacionalnim jelom, no oduvijek se jeo na cijelom Bliskom istoku. Po nekima, potiče iz Egipta, odakle se proširio na istočnu obalu Mediterana i sjevernu Afriku. Osim u Izraelu, jelo je vrlo popularno i u Libanonu, a zadnjih godina je sve popularnije i na Zapadu.

Pravi se od omekšanog i mljevenog boba ili slanutka kojem se dodaju peršin, korijander, češnjak, crveni luk, pecivo, sol, papar i kim. Od mase se mijesi tijesto, iz kojeg se formiraju male pljeskavice i prže u ulju. Rade se u veličinama od tri do 10 centimetara, ovisno o zemlji ili regiji.

U ovoj rubrici svaki tjedan možeš pročitati neku zanimljivost ili otkačenu činjenicu kojom možeš iznenaditi svoje vršnjake, ali i one puno starije!