U ZDRAVOJ TORBI ZDRAV DUH

Što je dobro uvijek imati sa sobom?

17.11.2014 u 08:00

Bionic
Reading

Većina nas kroz život ide ne razmišljajući o lošim stvarima koje se bilo kad mogu dogoditi, no to ne znači da smo imuni na njih. Ako već ne držite neke od ovih desetak predmeta u svojoj torbi, možda biste trebali početi

Svi uvijek sa sobom imamo ključeve, novčanik, mobitel i nešto gotovine, no ništa od toga nije posebno korisno kad je zdravlje u pitanju. Umjesto da ostanete iznenađeni kad vam se dogodi neka zdravstvena neprilika, možda biste trebali razmisliti o tome da počnete nositi neke od desetak stvari s ove korisne liste, piše Time

Kartica zdravstvenog osiguranja

Pretpostavit ćemo da sigurno u novčaniku sa sobom uvijek imate karticu zdravstvenog osiguranja, no u slučaju da nemate, možda biste trebali promijeniti tu lošu naviku. Ta kartica će djelatnicima hitne službe pružiti neke osnovne informacije o vama – vaše puno ime i prezime, a vjerojatno i neke važne zdravstvene podatke. Nije naodmet u novčaniku na vidljivom mjestu držati vizitku svog liječnika.

Brojevi telefona bližnjih

U slučaju da vam se nešto dogodi, a sami ne možete pružiti nužne informacije o sebi, dobro je u novčaniku imati brojeve telefona svojih najbližih prijatelja i rodbine koji znaju od čega bolujete. To uključuje i posebno izdvojene brojeve u mobitelu s jasnim naslovom poput 'za hitne slučajeve' ili nečim sličnim. Nema nikakvog dobrog razloga zašto u mobitelu ili novčaniku ne biste držali popis svojih bolesti – to će znatno olakšati posao medicinskog osoblja ako vam moraju spašavati život.

Voda

Istraživanje objavljeno u Časopisu o prehrani ukazuje na to kako žene koje ne piju dovoljno vode mogu zbog toga imati glavobolje, lošu koncentraciju te osjećati umor i generalno biti lošeg raspoloženja. Stoga, uistinu nije loša ideja uvijek imati vodu sa sobom. Treba li vam treba vode ili ne, najlakše je vidjeti po urinu – ako je svijetložute boje, onda je sve u redu, no ako je tamniji, vrijeme je da popijete koju čašu vode.

Sredstvo protiv bolova

Nije nikakva tajna da možete dobiti glavobolju u tren oka. Mnoge osobe jednostavno ignoriraju bol i pokušavaju normalno funkcionirati, no nema razloga zašto biste izbjegavali sredstva protiv boli koja ne zahtijevaju recept. Štoviše, u slučaju da imate neko kronično stanje koje izaziva bol, bilo bi čudno da to ne pokušavate ublažiti tabletom. Važno je jedino držati se pravila koja pišu u uputama za uzimanje i posavjetovati se s liječnikom što je najbolje za vaš organizam.

Sredstvo protiv žgaravice

Bol u prsima poslije jela nije nimalo zabavna, a još manje ako niste kod kuće. U slučaju da pojedete nešto što će vam napraviti kaos u želucu i natjerati kiselinu da krene prema grlu, nemojte oklijevati, već uzmite neko sredstvo protiv žgaravice. Želučana kiselina štetna je za sve osim za želudac, pa se nije za šaliti s takvim stvarima. Kao i sa svim lijekovima, nije pametno pretjerivati – u slučaju sredstva protiv žgaravice, previše će izazvati proljev!

Zavoji

Nema razloga zašto u torbi ne biste sa sobom imali flastere i gaze. Ne zauzimaju puno prostora, a u najgorem slučaju bi vam mogli spasiti život. Nikad ne znate kad ćete se ogrepsti. Lakše ozljede najvažnije je isprati čistom vodom, a krvarenje se može zaustaviti povezivanjem rane.

Maramice

Uvijek je dobro sa sobom imati maramice. Ne želite biti izvan kuće u vrijeme kad vladaju prehlade bez nečega u što možete ispuhati nos. Osobe koje misle da nije važno ako povremeno obrišu nos u rukav se varaju – tako se prenose zaraze! Dobra navika koja ide uz nošenje maramica jest i redovito pranje ruku sapunom.

Aspirin

Aspirin je jedna od prvih stvari koje će vam hitna služba dati u ambulantnim kolima u slučaju bolova u prsima. Tijekom srčanog napada, krvne žile ne dovode dovoljno kisika u mišiće zbog začepljenja arterije. Aspirin koči funkciju krvnih pločica koje stvaraju ugruške.

Sredstvo protiv probavnih smetnji

Nije loše imati sa sobom nešto protiv probavnih smetnji – pogotovo kad putujete. Između 30 i 50 posto turista pati od problema sa želucem prije i tijekom putovanja.