SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Što je dijeta 'paradoksa biljaka' i koliko je korisna u mršavljenju?

11.04.2021 u 08:24

Bionic
Reading

Dijeta 'paradoks biljaka' utemeljena je na popularnoj knjizi o prehrani, prema kojoj bi trebalo izbjegavati lektine, antinutrijente koji se uglavnom nalaze u biljkama. Prema autorima dijete, lektini mogu uzrokovati upale, debljanje i kronične bolesti, ali ideja da je štetna sva biljna hrana koja sadrži lektin nema jaku znanstvenu potporu

Razmišljate li o primjeni dijete 'paradoks biljaka', saznajte kako ona zapravo djeluje, otkrijte njene prednosti i nedostatke te doznajte ima li uopće smisla pokušati smršavjeti pomoću nje.

Što je dijeta 'paradoksa biljaka'?

Ova je dijeta predstavljena u knjizi 'Paradoks biljaka: skrivene opasnosti 'zdrave' hrane koja uzrokuje bolesti i debljanje', autora Stevena Gundryja, bivšeg kardiokirurga i liječnika. Premisa knjige je da se u velikom dijelu biljne hrane nalaze lektini, antinutrijenti za koje se navodi da uzrokuju debljanje i brojne kronične bolesti.

Iako je istina da se lektini nalaze u puno hrane biljnog porijekla, malo je dokaza koji podupiru teoriju da su toliko štetni kako to u svojoj knjizi sugerira dr. Gundry. Unatoč nepostojanju znanstvenih dokaza, neki ljudi, osobito oni s bolestima probavnog sustava, dobro reagiraju na prehranu iz koje su izbačeni lektini.

Što su lektini?

Lektini su proteini koji se nalaze u mnogim namirnicama, prvenstveno u mahunarkama, žitaricama i povrću poput rajčica i patlidžana.

Prema dr. Gundryju, lektini su otrovi koje biljke proizvode da bi preživjele i ne bismo ih trebali jesti jer uzrokuju brojne komplikacije, poput upala, oštećenja crijeva i debljanja.

Iako neki lektini mogu biti opasni, brojna hrana koja ih sadrži vrlo je hranjiva i bogata vlaknima, proteinima, vitaminima, mineralima i antioksidantima.

Sirovi grah, koji je prepun hranjivih sastojaka, tako sadrži fitohemaglutinin, lektin koji može biti izuzetno štetan jede li se u velikim količinama. Međutim kuhanje ga uništava, čime grah postaje potpuno bezopasna i zdrava namirnica.

Žitarice koje sadrže gluten sadrže i lektine i prema Gundryju treba ih izbjegavati. Ljudi s celijakijom, intolerancijom na gluten ili određenim autoimunim bolestima imaju koristi od bezglutenske prehrane, ali gluten se za većinu smatra sigurnim.

Kako se prakticira dijeta 'paradoks biljaka'?

Ova je dijeta prilično jednostavna, jer sve što trebate raditi je jednostavno izbjegavati hranu koja sadrži lektin. Dozvoljeno je korištenje bilo kojeg stila prehrane, bilo da je riječ o tri obroka s međuobrocima, povremenom postu ili nekom drugom načinu prehrane.

Ipak, postoje dva glavna specijalizirana programa – ketogena verzija prehrane s niskim udjelom ugljikohidrata i visokim udjelom masti za oboljele od raka i trodnevni plan detoksikacije za one koji se prvi put odlučuju za prehranu bez lektina.

Imate li rak i želite pratiti program keto dijete, razgovarajte o tome sa svojim liječnicima i trudite se slijediti njihove savjete i liječenje. Imajte na umu to da ova dijeta ne može i ne smije zamijeniti liječenje raka.

Program detoksikacije, prema web stranici dr. Gundryja, uključuje strogu dijetu bez lektina tijekom tri dana, uz dnevni režim laganog vježbanja i pijenje barem dvije litre vode, čaja ili beskofeinske kave svakog dana.

Detoksikacija ne zabranjuje samo sve izvore lektina, nego i sve mliječne proizvode, jaja, šećer, sjemenke, žitarice, nightshade povrće (rajčice, paprike, patlidžani, krumpiri...), proizvode od soje i ulja sjemenki. Dr. Gundryju detoksikacija pomaže u pripremi tijela za dugoročno prihvaćanje dijete bez lektina.

Hrana čiju konzumaciju potiče dijeta 'paradoksa biljaka'

  • Proteini: meso životinja hranjenih travom, perad iz slobodnog uzgoja, jaja iz slobodnog uzgoja, ulovljena riba, proizvodi od konoplje poput hempeha, tofu od konoplje ili proteinski prah konoplje
  • Škrob i proizvodi bez žitarica: batat, plantana banana (za kuhanje), podzemna koraba, pastrnjak, paleo tortilje ili kruh
  • Orašasti plodovi i sjemenke: makadamija, orah, pekan orah, sjemenke konoplje, sjemenke sezama i lješnjaci
  • Voće: avokado, bobičasto voće i kokos
  • Povrće: gljive, brokula, špinat, prokulica, šparoge, bamija, mrkva, rotkvice, cikla, kelj, nopal (kaktus) i kupus
  • Mliječni proizvodi: kozje mlijeko i sir, organsko kiselo vrhnje, organski krem sir, organsko slatko vrhnje i sir brie
  • Masti i ulja: maslac životinja hranjenih travom, maslinovo ulje te ulja kokosa i avokada

Bobičasto voće treba jesti umjereno, a orašaste plodove ograničiti na približno 75 grama dnevno.

Iako je većina kravljeg mlijeka isključena, dozvoljeno je mlijeko krava koje prirodno proizvode samo jednu vrstu proteina kazeina, A2 beta-kazein, jer A1 beta-kazein iz konvencionalnog mlijeka nekima može uzrokovati probavne probleme.

Hrana koju treba izbjegavati

Na dijeti 'paradoksa biljaka' trebalo bi izbjegavati onu hranu koja sadrži lektine i druge spojeve, a koje dr. Gundry smatra štetnima.

  • Proteini: proizvodi od soje, stoka hranjena sojom i žitaricama, riba iz uzgoja, sav grah i mahunarke
  • Žitarice i škrob: tjestenina, krumpir, kolačići, krekeri, peciva, cjelovite žitarice, pšenica, riža, zob, kvinoja, ječam, kukuruz, kokice
  • Orašasti plodovi i sjemenke: sjemenke suncokreta, sjemenke bundeve, chia sjemenke, kikiriki i indijski orah
  • Voće: sve voće osim bobičastog
  • Povrće: krastavci, tikvice, bundeva i druge tikve, kao i nightshades povrće poput rajčice, paprike i patlidžana
  • Mliječni proizvodi: svi konvencionalni mliječni proizvodi (A1 beta-kazein), grčki jogurt, američki sir i svježi sir
  • Masti i ulja: biljna ulja, sojina, ulja uljane repice, kukuruza, kikirikija i suncokreta

Dr. Gundry dozvoljava neke iznimke s liste zabranjenog povrća pa tako rajčice, papriku i krastavce možete jesti ukoliko ih ogulite i odstranite im sjemenke.

Koliko je korisna u mršavljenju?

Za mršavljenje je važan kalorijski deficit, odnosno unos kalorija mora biti manji od kalorija koje sagorite. Važno je znati da niti dijeta 'paradoksa biljaka' niti trodnevni detoksikacijski program, kao ni keto program, nisu namijenjeni mršavljenju jer ne uključuju nikakvo ograničavanje kalorija kao što su kontrola porcija ili brojenje kalorija.

Dakle želite li ovu dijetu koristiti za mršavljenje, trebali biste pažljivo pratiti unos hrane, ali budući da je dijeta 'paradoksa biljaka' bogata proteinima i zdravim mastima, ona može poticati jači osjećaj sitosti, što olakšava održavanje kalorijskog deficita.

Dijeta također izbacuje većinu prerađene hrane i dodanih šećera, što samo po sebi smanjuje unos kalorija, ali bez obzira na sve, možda je bolje odabrati neki alternativni način prehrane izričito namijenjen mršavljenju.

Ostale zdravstvene blagodati

Ograničavanje unosa slatke hrane, žitarica i većine škrobne hrane može poboljšati osjetljivost na inzulin, hormon koji regulira razinu šećera u krvi.

Hrana bogata šećerom, prerađene žitarice i škrobna hrana, osobito ona s manje vlakana, proteina ili masti, brzo podiže razinu šećera u krvi, a time uzrokuje skok inzulina. S vremenom, osobito ako redovno jedete takvu hranu, tijelo može postati rezistentno na inzulin, a to je stanje povezano s debljanjem i nekoliko kroničnih bolesti poput dijabetesa tipa 2, srčanih bolesti i Alzheimerove bolesti.

Uklanjanjem ove hrane iz prehrane može se povećati osjetljivost na inzulin i tako smanjiti rizik od debljanja i kroničnih bolesti.

Jedna od ključnih blagodati ove dijete, kao i drugih koje izbacuju lektin, poboljšanje je zdravlja probavnog sustava, osobito kod ljudi koji imaju probavne probleme ili su osjetljivi na lektin. Iako nismo svi osjetljivi na lektine, neki na njih loše reagiraju, osobito na gluten i lektine iz nightshade povrća poput rajčice, krumpira i patlidžana.

Osobama osjetljivim na lektin konzumiranje hrane koja ga sadrži može uzrokovati oštećenje sluznice probavnog trakta i neravnotežu crijevnih bakterija. Osim problema sa zatvorom ili proljeva, to može dovesti do komplikacija poput oslabljenog imunološkog sustava, usporenog rasta i problema s kožom.

Izbacivanje lektina iz prehrane kod ljudi koji su osjetljivi na njega ublažava probavne simptome i omogućuje im zacjeljenje crijeva pa imate li kroničnih problema s probavom i sumnjate u osjetljivost na lektin, razgovarajte o tome sa svojim liječnikom.

Autoimuni protokol (AIP) je obrazac prehrane bez lektina, sličan dijeti 'paradoksa biljaka'. To je vrsta paleo prehrane koja može pomoći u upravljanju autoimunim stanjima kao što su upalna bolest crijeva (IBD), celijakija i Hashimoto. Mnogim ljudima pšenica i druge žitarice bogate lektinom potiču upalu koja može dovesti do disfunkcije crijeva, promjene stanja imuniteta i pogoršanja ili razvoja upalnih i autoimunih stanja.

Istraživanje na 15 osoba s IBD-om pokazalo je da AIP smanjuje upalu i ublažava simptome nakon samo 11 tjedana. Slična desetotjedna studija na 17 žena s Hashimotovim tireoiditisom pokazala je značajno smanjenje upale, uz poboljšanje simptoma i kvalitete života primjenom AIP-a. Iz tih razloga i dijeta 'paradoksa biljaka' koja izbacuje lektin može biti korisna osobama s autoimunim stanjima.

Potencijalni nedostatci

Dijeta 'paradoksa biljaka' ima nekoliko loših strana, a glavna je prekomjerno ograničavanje hrane. Izbacuje širok raspon hrane, a iako to može pomoći osobama osjetljivim na lektin, mala je vjerojatnost da ćete osjetiti brojne prednosti ako na njega niste osjetljivi.

Dosta zabranjene hrane je vrlo hranjivo, a sadrži relativno malo lektina, osobito ako se skuha. Tako su grah i mahunarke bogati proteinima, vitaminima, mineralima i vlaknima, a većina njihovih lektina neutralizira se pravilnom pripremom – namakanjem i kuhanjem.

Budući da dijeta sugerira izbacivanje mesa životinja hranjenih žitaricama i konvencionalno uzgojene peradi, pridržavanje može biti dosta skupo jer je meso životinja hranjenih ispašom dosta skuplje i teže ga je nabaviti.