ZAŠTITNI FAKTORI

Što je bolje za sunčanje, kreme ili ulja?

02.08.2012 u 08:05

Bionic
Reading

Otkako su se pojavila, ulja s visokim SPF-om ni po čemu ne zaostaju od krema i mlijeka s istim zaštitnim faktorima, štoviše!

Prije nekoliko desetljeća nitko od ulja za sunčanje nije očekivao 'zaštitu', naprotiv. Kako su se nanosila na već potamnjenu kožu, svrha im je bila da pred kraj godišnjeg ubrzaju postizanje brončane puti. Ulja 'starog kova' međusobno su se razlikovala po više ili manje privlačnom mirisu, a zbog pregustih tekstura često su se neravnomjerno razmazivala.

U međuvremenu, pojavila su se ulja s niskim zaštitnim faktorom. Danas toj kategoriji pripadaju domišljata višenamjenska ulja, poput onog iz linije Keune Sun Sublime Oil SPF 8. Ne samo da je vodootporno nego štiti i kožu i kosu od UV-zračenja i isušivanja.

Osim zaštitnog učinka, ulje sa SPF-om 8 te maslinovim uljem i kakao maslacem domaćeg brenda prirodne kozmetike Olival ima i njegujući učinak na kožu.

Posljednjih godinu-dvije sve su konkurentnija ulja s visokim zaštitnim faktorom. Zahvaljujući naprednim formulacijama, teksture su im više nego podatne, lako se i ravnomjerno razmazuju. Ulje sa zaštitnim faktorom 40, poput onog iz linije Vichy Capital Soleil, podjednako učinkovito štiti kao i krema ili mlijeko istog SPF-a.

Gotovo da izazivaju 'ovisnost' jer se mnogo lakše nanose nego ostala zaštitna sredstva. Za sobom ne ostavljaju masnu, nego satenski glatku i mirisnu kožu pa smo ih skloniji nanositi češće. Kao primjer, dovoljno je navesti miomirisno ulje iz linije Garnier Ambre Solaire sa zaštitnim faktorom 20.

Autentičan miris ljeta emanira i novo suho ulje za tijelo iz parfemske linije YSL Saharienne. Iako 'tehnički' ne pripada kategoriji zaštitnim preparata, nanesete li ga uoči izlaska, čitavu ćete večer zračiti osvježavajućim citrusnim esencijama začinjenim ružičastim paprom i đumbirom.