PRIGODNO ZELENI

Što je bolje – prava ili plastična jelka?

20.12.2014 u 10:21

Bionic
Reading

Možda se u vama probudila ekološka svijest pa ste se zapitali nije li sječa borova za Božić loša stvar i zbog toga odlučili nabaviti plastičnu jelku. No jeste li time stvarno nešto postigli?

Bez obzira na to jeste li zaljubljeni u miris borovine ili vam je draže ne maltretirati se s kupnjom jelke i čišćenjem iglica, jedna je stvar sigurna – nema Božića bez drvca. Pitanje koje vas možda muči je – je li ekološki bolje nabaviti plastičnu jelku ili pravi bor, piše Good Housekeeping

Pravi borovi

Sječa božićnih stabala nije onolika strahota kako to ljudi zamišljaju. Jedan živi bor zahtijeva osam puta manje energije od izrađivanja plastične jelke. Ako uistinu želite biti ekološki svjesni, nemojte ići automobilom daleko kako biste kupili bor.

Kad kupujete bor, nije pametno uzimati već zapakirana drvca jer ne znate u kakvom su stanju, i prethodno, naravno, izmjerite točnu visinu stropa ako volite visoke jelke.


Plastični borovi

Plastične jelke manje su štetne za okoliš samo pod jednim uvjetom – ne smijete je zamijeniti novom sljedeće dvije godine, a idealno bi bilo da je koristite devet godina. Ako se baš morate riješiti svog starog plastičnog drvca, nemojte ga baciti na smeće, već ga poklonite u dobrotvorne svrhe ili nekome tko ga želi.

Kako bi vam se ulaganje u plastičnu jelku isplatilo, pametno je odabrati nešto što uistinu sliči na pravi bor. Ako bez problema možete vidjeti deblo, to znači da grane nisu baš pretjerano guste. Također, treba vam proizvod koji može izdržati težinu božićnog nakita pa se i to isplati unaprijed provjeriti.

Zaključak

Ne morate se osjećati krivo bez obzira što odlučili – utjecaj na okoliš vrlo je malen u usporedbi s, na primjer, korištenjem automobila. Božićne jelke uzgajaju se baš za taj blagdan pa ne postoji ni problem krčenja šuma.