RIJEČ STRUČNJAKA

Što dekoracije u domu govore o vašoj osobnosti

05.10.2017 u 06:45

Bionic
Reading

Bilo da pažljivo slažete predmete po boji, bilo da imate police prepune eklektična blaga, prema riječima psihologa, svakoga krasi specifična vrsta organizacijske osobnosti

Britanska psihologinja Donna Dawson s javnošću je podijelila četiri tipa osobnosti kad je riječ o kućnom organiziranju. Pripadate li tipu kojem je jedino stalo do toga da impresionira goste, emotivnom sakupljaču, svjesnom maksimalistu ili oportunističkom organizatoru prostora, saznajte u nastavku.

Misija - impresionirati goste

  • Visokokvalitetne namirnice i pića držite u prozirnim posudama, no nikad ih ne jedete ili pijete
  • Posjedujete svijeće koje nikad ne palite samo zbog ljepote njihova dizajna
  • Imate 'najbolje' ručnike, salvete i rukavice za pećnicu koje ne koristite i držite kako biste impresionirali goste

Osobe koje slijede navedene obrasce ponašanja uglavnom su opuštena stava u okruženju doma, no veliku pozornost posvećuju ostavljanju dobra dojma u očima gostiju.

'Osobe koje pripadaju ovom tipu osobnosti po prirodi su vrlo ambiciozne i spremne su marljivo raditi kako bi postigle zacrtano. Njihova kreativnost najviše dolazi do izražaja kad se nalaze pod pritiskom. Kućanske poslove uglavnom odrađuju kad su nužno potrebni,  a većim kućanskim naporima izlažu se ukoliko očekuju goste.  Svoj dom žele prikazati u najboljem svjetlu i mišljenja su kako male stvari u domu impresioniraju goste', objašnjava britanska psihologinja.

Emotivni sakupljači

  • I dalje posjedujete omiljenu igračku iz djetinjstva i sakupljate odjeću koju niste odjenuli posljednjih deset godina

Osobe koje pripadaju tipu emotivnih sakupljača često su sentimentalne kad je riječ o predmetima poput parfema ili umjetničkih djela i često se povode za maštom pri uređenju doma.

Prema riječima psihologinje, osobe koje se uklapaju u tip emotivna sakupljača u većini slučajeva su tihe i promišljene te s romantičnom, nostalgičarskom crtom. Velike napore posvećuju uspješnom održavanju prijateljstava i veza, s nadom da će biti jednako tretirani.

  • +72
Ypperlig - Ikeina kolekcija u suradnji s dizajnerskim studijom Hay

Za emotivne sakupljače prošlost je iznimno dragocjena, što se najbolje vidi po pomno složenim fotoalbumima i čuvanju uspomena poput ljubavnih pisama i čestitki.

Svjesni maksimalist

Često nemate dovoljno polica na kojima biste pokazali sve ukrase i fotografije, no i dalje kupujete predmete koji vam se sviđaju, iako nemate mjesta za pohranu.

Svjesni maksimalisti puni su samopouzdanja i otvorene osobnosti. Vole biti okruženi ljudima i razgovarati o njihovim životnim iskustvima, smatrajući da njihov dom treba otkrivati sve predmete i 'životne trofeje' koje su nakupili s godinama.

Oportunistički organizator

Ovom tipu osobnosti veliko zadovoljstvo predstavljaju reorganizacija i preslagivanje predmeta kojima ostvaruju red i harmoniju u prostoru.

Prema riječima britanske psihologinje, ljudi koji podliježu navedenom obrascu ponašanja 'najbolje se osjećaju i relaksiraju u prostoru u kojem postoji red'. Također, osobe koje krasi naveden tip osobnosti po prirodi su radišne i praktične, a njihova kreativnost dolazi do izražaja pri organiziranju stvari. Osim toga, poznati su kao osobe koje pametno upravljaju vremenom.