ABECEDA STILA

Što će se nositi ove godine od A do Ž

07.01.2013 u 08:21

Bionic
Reading

Nešto novo, nešto staro, ali svakako ludo, neobuzdano i bez obzira na sve - nekažnjivo, provlačit će se kroz naše modne ormare u ovoj godini. Proučite cijelu abecedu stila

A… Azija
Od kimono detalja i origami nabora kakve možemo vidjeti kod nove Prade i Lanvina, do vezenih zmajeva koji krase Puccijevu sportsku kolekciju - Daleki istok pokazao je respektabilnu moć u modnom svijetu. Tražite stoga topove i jakne s kimono rukavima i egzotičnu svilu s orijentalnim motivima i nećete pogriješiti. Pronaći ćete ih već i u lancima ulične mode, poput TopShopa.

B… Balenciaga
Alexander Wang novo je ime u Balenciagi nakom 15-godišnje vladavine Nicolasa Ghesquierea. Očekujte Wangovu opsesiju uličnom modom u luksuznoj formi, držite se primjerice crnih kukičanih komada ili traper bajkerskih jakni.

C… Crna koža
Soul pjevačica osamdesetih, Sade Adu, iza koje su hitovi poput 'Smooth operator', pruža inspiraciju za Balmainove luksuzne proljetne kolekcije - crnu kožu, hlače visokog struka, pa čak i za jastučiće na ramenima. TopShop sve već ima!

D… Dvodijelni kompletići
Tunike i odijela s hlačama glavna su nit vodilja za Erdem, Mary Katrantzou i Jonathan Saunders. Ponekad su u printovima od glave do pete, ili jednobojni, ali u boji ciklame ili plavoj.

E… Elegancija
Proljetne kolekcije odisat će elegancijom '60-ih, počnimo s talijanskim damama iz tog vremena na način na koji ih je oživjela Frida Giannini. Tu je i Valentino koji je na svojim dugim haljinama probudio rimsku profinjenost.

F… Fetiš detalji
Niti su izumrle čizme preko koljena, niti trakasti komadi odjeće, niti čipka. Barem tako tvrde u McQueenu, Ninni Ricci…

G… Gucci mokasine
Što nositi s novim muškobanjastim hlačama viđenim kod Celine i Stelle McCartney? Muške mokasine. Gucci ih je u prvi plan izbacio nakon 60 godina, i to u bojama, u brušenoj koži, s uzorkom pitona… Lako će ih biti iskopati i po lancima ulične mode.

H… Hippy print
Od Missonijevih slojevitih svilenih haljina do mekane brušene kože za komade s potpisom Yvesa Saint Laurenta, kasne šezdesete su boemska alternativa proljetnom minimalizmu. Ne libite se veselih i otkačenih hippy komada, od marama do suknji.

I… Izgled je što prirodniji

Izgled djevojke iz susjedstva bit će ove godine posebno na cijeni. Jednostavna i što prirodnija šminka, svjež izgled. Razbarušen bob bit će najtraženija frizurica.

J… Jake boje koje se tuku
Spoj narančaste i ružičaste bit će i dalje veliki hit, kao i sve boje koje su naoko nespojive i međusobno se tuku.


K… Kombinezon
Nastavlja se trend kombinezona, od Max Mare do Oscara de la Rente, stoga po svoj komad možete već sad u Diesel, ili ga možete naručiti preko interneta – Asos ih već nudi pregršt! Svileni su hit, stoga ćete se za nošenje takvog trendi komada morati malo strpjeti!

L... Leopard print u obliku modnih dodataka
Divlji otisci bit će super cool, zahvaljujući Christopheru Kaneu i Kenzu. Gap je pak već pokazao japanke s leopardovim uzorkom, a Alice leopard torbu koja se nosi preko torza.

M… Mandarine
Modne piste preplavile su upadljive boje, od azurno plave do raskošne zelene, no narančasta je boja opet hit. U toj su boji hlače i majice Stelle McCartney, a iz ulične mode pokupili smo svilenu bluzu i široke hlače brenda Banana Republic.

N… Nabori
Nabori nikad nisu izgledali tako cool. Mekani, prozračni, u nježnim pastelnim bojama. Balenciaga ih donosi i u crnoj i bijeloj na plesnim haljinama. A ponajviše ćete ih pronaći u Zari.

O... Optičke varke
Crna i bijela igra po ženskom tijelu bit će naročito atraktivna, što je zapravo trend koji se proteže i na nekoliko prijašnjih sezona.

P… Papuče od nerca
Zaboravite uggsice i janjeće krzno, flis ili lažno krzno. Phoebe Philo izumila je verziju za visoku modu – papuče od nerca.

R… Rock i punk detalji

Rooney Mara bit će poželjno lice – očekujte piercing, tetovaže, oživljavanje pokreta kultnih bendova, subverzivni stil i utjecaj na modu. Punk i rock su ključ.

S… Sladoled
Christopher Kane pokazao je kako boje sladoleda izgledaju na delikatnim komadima odjeće, a slasnim su se pastelnim tonovima priklonili i Givenchy i Erdem. Ljubičasta, menta zelena i roza su ključne.

Š… Šeširi
Hedi Slimane pokazala je prvu kolekciju za Yves Saint Laurent, a sve je vrvjelo lelujavim šeširima. Vi svoje primjerke možete potražiti i u, primjerice, Marks&Spenceru.

T... Trudnička odjeća
Majčinstvo nikad nije bilo modno osvještenije nego nakon što su Sarah Burton iz modne kuće Alexander McQueen i Guccijeva Frida Giannini predstavile svoje posljednje kolekcije upravo u trudnoći. No još je jedan, zasigurno najveći razlog zbog kojeg će nas sve bombardirati ženstvenom trudničkom odjećom, a to je trudnoća Kate Middleton!

U... Urbani stil

Moderne komade iz lanaca ulične mode i dalje slobodno spajajte s trapericama za dnevni, a s kožnom suknjom za večernji look. Ležerno, ali maštovito i pomaknuto, bit će na cijeni.

V… Vrlo niske pete
Oh, radosti! Vrtoglave pete dobile su suparnika u poprilično udobnijoj obući. Primjerice, u šarenim 'baroknim' cipelicama.

Z… Zelena boja smaragda
Baš jedna posebna nijansa zelene bit će hit ove godine, a to je neodoljiva boja smaragda. Na svili, brokatu i baršunu najbolje će doći do izražaja.