PRAVA ISTINA

Što biste trebali znati o seksu

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 21.08.2017 14:37
  • Objavljeno 08.11.2011 u 10:13
muškarac žena seks ljubav

muškarac žena seks ljubav

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Kada se radi o seksu i vatrenom valjanju po plahtama, postoji cijeli niz mitova u koje će povjerovati i oni najiskusniji. No mitovi nisu uvijek istiniti, stoga ako ste se ikada zapitali može li se penis slomiti, možete li biti alergični na svoga partnera i je li istinita tvrdnja o povezanosti veličine stopala s veličinom penisa, čitajte dalje

Premda se o seksu priča više no ikada te se više ne nalazi na listi tabu tema, mitovi koji vladaju o njemu su i više nego brojni, a da bi vruće igrice pod plahtama bile što opuštenije i maštovitije, potrebno se i dobro informirati, piše ivillage.com, te otkriti što je istina, a što mit.

Mit: Seks može uzrokovati prijelom penisa
Istina: Lomovi penisa su vrlo lako mogući, a još više bolni
Premda u penisu nema kosti, on se svakako može slomiti. Vrlo snažan seks i nagle promjene poza mogu uzrokovati bolan lom penisa popraćen zvukom pucanja koji će svladati i najjače muškarce. Lom penisa lječiv je jedino operacijom, a da biste ga izbjegli vrlo je važno biti oprezan za vrijeme gužvanja plahti u spavaćoj sobi. Preporučuje se započeti u misionarskom položaju, a zatim pažljivo i oprezno mijenjati poze da bi seks završio užitkom, a ne boli.

Mit: Ako kondom pukne, sigurno ćete osjetiti
to
Istina: Premda bi mnogi vrlo lako povjerovali u taj mit, istina je da je vrlo mala vjerojatnost da ćete shvatiti da je kondom puknuo sve dok ne bude prekasno
Postoji mnogo razloga zašto kondomi pucaju, a jedan od najčešćih je nedostatak lubrikanta koji na kondomima tvori sitne rupice koje je gotovo nemoguće osjetiti. Da biste umanjili šanse za puknuće kondoma, preporučuje se korištenje lubrikanata, i to onih na bazi vode. Trebalo bi izbjegavati lubrikante na bazi ulja jer mogu oštetiti kondom. Osim toga, nepravilno držanje kondoma, kao što je naprimjer u novčaniku, te korištenje nakon isteka roka trajanja povećava šanse za pucanje. Stoga pospremite kondome na hladno i suho mjesto, zabavite se lubrikantom na bazi vode i bezbrižno uživajte u vrućim igricama pod plahtama.

Mit: Sifilis je bolest prošlosti
Istina: Potpuna laž – stopa oboljelih od sifilisa je u stalnom rastu
'Sifilis nije najčešća spolno prenosiva bolest, a isto tako nije ni bolest prošlosti', kaže Beth Rackow, doktorica ginekologije na Sveučilištu Yale. Stope oboljelih od sifilisa povećale su se u razdoblju od 2004. do 2008. godine kod osoba u dobi od 15 do 24 godine, a američki Centar za kontrolu bolesti 2006. godine evidentirao je čak 36 tisuća oboljelih od te bolesti. Sifilis se prenosi tijekom vaginalnog, analnog ili oralnog seksa, u slučaju da se ne liječi može dovesti do oštećenja organa, uključujući mozak, živce, oči, jetra, krvne žile, kosti i zglobove, a može biti i smrtonosan.

tinkstock

tinkstock

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: tinkstock

Izostanak erekcije često znači da ga privlačite - previše
Mit: Za vrijeme dojenja možete ostati trudni
Istina: Premda to nije tako često, trudnoća je moguća za vrijeme dojenja
Jedna od sto žena može ostati u drugome stanju za vrijeme kontinuiranog dojenja, tvrdi Planned Parenthood. No što zapravo znači 'kontinuirano dojenje'? Šest mjeseci nakon rođenja djeteta majčino mlijeko se ne može ni s čime zamijeniti, a dijete treba hraniti svaka četiri sata danju i svakih šest noću. Ženama tijekom tog razdoblja izostaje menstruacija jer tijelo stvara hormone koji djeluju protiv ovulacije. Međutim, može se dogoditi da, dva tjedna prije prve menstruacije, žena ovulira i u slučaju seksa bez zaštite ostane u drugom stanju.

Mit: Žena može biti alergična na spermu svoga partnera
Istina: Neke žene doista mogu razviti alergiju na spermu svoga partnera
Baš kao i kod drugih alergijskih reakcija, alergija na spermu partnera može varirati od običnog osipa pa sve do anafilaktičkog šoka. Ukoliko planirate, unatoč alergiji, provesti dulje vrijeme s partnerom, jedino što možete napraviti jest posjetiti liječnika i pokušati s terapijom desenzibilizacijom. No najučinkovitiji tretman protiv alergije na partnerovu spermu je kondom.

Mit: Velike ruke ili stopala ukazuju na veličinu njegovog penisa

Istina: Veličina stopala i ruku nema apsolutno nikakve veze s veličinom penisa
To je prava izmišljotina. Naime, muškarac s velikim stopalima vrlo lako može imati mali penis, a situacija može biti obratna. Tako je skupina urologa nakon studije koja je uključivala i mjerenje penisa utvrdila da veličina stopala nema baš nikakve veze s veličinom penisa, piše ivillage.com. Osim toga, upravo su muškarci ti koji se brinu o veličini spolovila. Žene, kako je pokazalo istraživanje BJU International, objavljeno 2007. godine, više su zainteresirane za osobnosti i izgled, a ne za veličinu penisa.

Mit: Izostanak erekcije znači da ga ne privlačite

Istina: Razlog izostanka erekcije može biti upravo suprotan – velike su šanse da mu se toliko sviđate da od uzbuđenja ne može ostvariti seksualni čin
Naravno, postoji mogućnost da mu se ne sviđate, no u većini slučajeva to nije slučaj. Naime, kako kaže psiholog Joel Block, velika je vjerojatnost da mu se toliko sviđate da je potpuno nemoćan i  anksiozan. Psiholog Block tvrdi da je čest razlog izostanka erekcije taj da se jednostavno pretjerano trudi da bi vas impresionirao. Osim toga, česti razlozi nemogućnosti ostvarivanja erekcije su  stres, depresija, prevelika količina alkohola ili pak umor.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi