Financijska sigurnost

Štednja za mirovinu

25.09.2023 u 09:10

Bionic
Reading

Mlade osobe ne razmišljaju o tome kako će im izgledati umirovljenički dani. Za sebe se moramo pobrinuti na vrijeme, a to znači da o mirovini i štednji za mirovinu trebamo početi razmišljati već prilikom prvog zaposlenja

Kako se sve može štedjeti za mirovinu?

Postoje brojne mogućnosti štednje za mirovinu pomoću kojih možete osigurati bolja mirovinska primanja. Neki ulažu u nekretnine nadajući se prodaji ili iznajmljivanju, neki štede u životnom osiguranju, neki imaju štednju u banci, ulažu u investicijske fondove, vrijednosne papire i dionice na domaćem ili inozemnom tržištu, a neki ulažu pak u zlato, umjetnine i druge oblike imovine.

Kao jedna od isplativijih štednji pokazala se upravo dobrovoljna mirovinska štednja na koju možete ostvariti i državne poticaje. U dobrovoljni treći mirovinski stup možete uplaćivati kada i koliko želite. Ako primjerice uštedite 663,61 euro godišnje, država vas nagrađuje s dodatnih 99,54 eura. Do ušteđenih sredstava možete već s 55 godina života, i tada donosite odluku o načinu isplate mirovine iz trećeg stupa. Možete ugovoriti isplatu doživotne ili privremene mirovine kroz minimalno 5 godina, te za dio sredstava (do najviše 30%) možete zatražiti djelomičnu jednokratnu isplatu. Isplatu mirovine iz trećeg stupa možete ugovoriti sa mirovinskim društvom za upravljanje fondom u kojem ste štedjeli ili sa mirovinskim osiguravajućim društvom poput HRMOD-a, gdje osim privremene mirovine možete ugovoriti i doživotnu isplatu. Ako ste primjerice prodali nekretninu ili nasljedili sredstva, i taj novac možete uplatiti izravno u mirovinsko osiguravajuće društvo i primati kao mirovinu kroz ugovaranje isplate s mirovinskim osiguravajućim društvom.

'Treći mirovinski stup mi je u promišljanju da se osiguram za mirovinu zvučao kao najbolja varijanta' - zaključuje umirovljenik Hrvoje te nastavlja – 'Isto tako, omogućeno mi je da u prvom navratu povučem 30 posto ukupno ušteđenih sredstava, što može biti jako lijepa cifra.'

Kako štedjeti za mirovinu? Izvor: Društvene mreže

Financijska sigurnost

U posljednjih nekoliko godina svjedoci smo iznenadnih promjena na tržištu na koje kao pojedinci ne možemo utjecati. Važno je znati da MOD-ovi osiguravaju isplatu mirovine na način da održavaju potrebnu razinu kapitala propisanu Zakonom o mirovinskim osiguravajućim društvima. Također, važno je početi se informirati i dodatno štedjeti na vrijeme.

'Na pitanje kad treba početi štedjeti? A šta, nisi još počeo? Mislim ono, što prije, odmah. Vremena su nesigurna, pogledaj malo oko sebe u kakvom svijetu živiš, što se sve događa. Valja se brinuti za sebe, i to što prije moguće. Dakle, otvoriti štednju u trećem mirovinskom stupu se zaista pokazuje kao najbolja moguća varijanta dugoročnog promišljanja za jednog dana za imati financijsku sigurnost', kaže Hrvoje.

Najvažnija je ustrajnost. Dugoročna štednja poput one u trećem mirovinskom stupu uvijek donosi veći prinos budući da dobra financijska razdoblja uvijek traju duže i u njima se može stvoriti dovoljno dodatnih sredstava kako bi se prebrodila ona kraća, lošija financijska razdoblja.