NE BACAJTE ODJEĆU

Starim trapericama možete podariti novi izgled u svega nekoliko minuta, a to će biti spas po vrućinama

01.07.2020 u 15:57

Bionic
Reading

Ukoliko u ormaru imate nekoliko traperica koje su izašle iz mode ili vam se jednostavno više ne sviđaju, nemojte ih bacati. Pratite ove korake i napravite od njih kratke hlače koje će vam doći kao spas u vrućim danima koji slijede

Godišnje se baci više od 10,5 milijuna tona odjeće, što itekako doprinosi zagađenju okoliša, a krivac za to je brza moda, odnosno high street brendovi koji iz tjedna u tjedan mijenjaju i nadopunjuju svoje kolekcije. Umjesto da bacate odjeću i konstantno kupujete nove komade te time direktno podržavate ovu praksu, predlažemo vam da smislite kako staru odjeću možete prenamijeniti, upotrijebiti za neke druge svrhe ili joj podariti novi izgled.

Ova jednostavna ideja prenamijene starih traperica odlično je rješenje da ih ponovno prošetate ulicama. Traperice koje već duže vremena stoje u vašem ormaru ili na nogavicama imaju mrlju koju nikako ne uspijevate ukloniti možete jednostvno odrezati i pretvoriti ih u kratke hlačice.

Kratke traper hlače ove su sezone vrlo popularne na modnoj sceni, a posebno traper bermude koje je moguće isfurati na sto načina. Nije vam potrebna šivaća mašina, već samo dobre krojačke škare za tkaninu, marker ili kreda, pinceta i naravno traperice (po mogćnosti neke s vrlo malo elastina).

1. Izrežite veći dio nogavica kako biste lakše rukovali trapericama.

2. Obucite kratke hlače i preklopite rubove nogavica na željenu dužinu (ostavite ih jedan centimetar dužima nego što ste planirali).

3. Označite markerom ili kredom liniju oko nogu kako bi vam bilo lakše odrezati nogavice. Nastojte da linija ne bude ravna, već da ide od kraćeg prema dužem kako odmičete prema stražnjem dijelu traperica.

4. Izrežite jednu nogavicu malo ispod linije koju ste označili jer će se tkanina nakon rezanja još malo izvući.

5. Presavijte traperice na pola tako da sklopite nogavice i potom odrežite i drugu nogavicu tako da budu jednake dužine i oblika.

6. Izrežite male proreze s bočne strane svake nogavice, ukoliko su vam traperice uske i ne želite da vas stišću.

Ako želite postići kulerski izgled, uz pomoć pincete izvucite niti koje vire pri dnu, a potom ih operite u perilici i bacite u sušilicu, kako biste stvorili izlizane rubove i istrošeni izgled.