VIŠE PROTEINA, MANJE MASTI

Stanjite struk za pet centimetara u osam tjedana

27.12.2011 u 10:31

Bionic
Reading

Kako se osjećati sito, a jesti znatno manje? Rješenje te zagonetke kaže – povećati unos proteina, a smanjiti masti i ugljikohidrata. Evo kako to provesti u praksi

Za one koji su malo pretjerali za blagdanskim stolom to može biti brz i relativno bezbolan način da se riješe viška nakupljenih kilograma. Postoji isprobana metoda kako skinuti pet centimetara u opsegu struka u samo osam tjedana. Sve što treba poduzeti je smanjiti količinu ugljikohidrata i masti u prehrani u korist proteina.


Nedavno je provedeno istraživanje koje daje uporište toj dijeti. Skupina muškaraca i žena koji su se podvrgli iskušavanju te metode bila je na brižljivo osmišljenoj dijeti. Četrdeset i petero dobrovoljaca izgubilo je gotovo pet kilograma u četiri tjedna. Njih dvanaestoro koji su ostali na toj dijeti ukupno osam tjedana smršavjelo je prosječno šest i pol kilograma. Opseg struka smanjio im se za pet centimetara, a postotak masti u organizmu pao je sa 36,8 na 34 posto, uz vidno smanjenje razine kolesterola.

Evo primjera dijete:

PRVI DAN
Doručak: 3 kriške nemasne šunke na pecivu od integralnih žitarica, velika rajčica (290 kalorija)
Ručak: salata od piletine na marokanski način (330 kalorija)
Večera: meksička govedina s paprikama i krumpirom, kuhanim graškom i kukuruzom, grožđe (380 kalorija)
Ukupni dnevni unos: 1000 kalorija

DRUGI DAN
Doručak: 200 grama zapečenog graha s tankom kriškom kruha (280 kalorija)
Ručak: kozice s rižom i lećom (275 kalorija)
Večera: kofta (orijentalne mesne okruglice) od janjetine i piletine, velika zdjela miješane salate, nektarine (400 kalorija)
Ukupan dnevni unos: 955 kalorija

Jelovnik je sastavljen na bazi visokog udjela proteina u morskim plodovima i nemasnom mesu. Stručnjaci kažu da takva prehrana pridonosi mršavljenju jer stvara osjećaj sitosti brže nego jela s puno ugljikohidrata i masti. Popularne dijete koje su se zasnivale na toj ideji su Atkinsova iDukanova dijeta.

Rezultati istraživanja koje je provelo sveučilište u Aberdeenu u Škotskoj, a prenosi ih Daily Mail, govore da su se ispitanici osjećali manje gladno, premda su smanjili unos kalorija za gotovo 40 posto. No stručnjaci savjetuju da se pridržavamo te dijete samo onoliko dugo koliko je potrebno da dosegnemo željenu težinu, koju trebamo nastojati održati redovitim vježbanjem.